Edward Hopper

Nighthawks

Edward Hopper was een Amerikaanse kunstschilder die schilderijen maakte met typisch Amerikaanse thema's. Zijn schilderijen behoren tot het realisme. Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. In veel van zijn schilderijen heerst een psychologische spanning. De mensen op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van 'samen maar toch alleen' op. In het overgrote deel van zijn schilderijen staat de isolatie van het individu centraal. In zijn schilderijen wordt zelden contact met een ander persoon gelegd, zelfs al zijn er meerdere personen in het beeld aanwezig. De figuren in de werken van Hopper zijn vaak voor of achter een raam geplaatst wat het isolement compleet maakt, er is wel een buitenwereld, maar daar maakt de persoon geen deel van uit.

Hotel room

Automat

Morning sun

Hopper staat bekend om zijn vermogen om de essentie van het Amerikaanse leven vast te leggen met een ongeëvenaarde emotionele diepte en realisme. Door middel van een techniek die bekend staat als chiaroscuro, creëert hij een dramatisch contrast dat de emotionele spanning van zijn taferelen verhoogt. Bij deze techniek worden de licht-donkercontrasten sterker uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de zogenaamde middentonen. 

Office at night

Sunlight in a cafetaria

Room in New York

Summer evening

Nighthawks is waarschijnlijk zijn bekendste schilderij. Hierop is een New Yorks café in de nacht geschilderd. Het schilderij toont vier figuren in een helder verlichte diner op een anders donkere, verlaten straathoek. Drie klanten zitten aan de bar, terwijl een ober zich over hen buigt. Wat onmiddellijk opvalt, is het gebrek aan communicatie tussen de figuren, waardoor een sfeer van isolatie en vervreemding ontstaat. De heldere binnenverlichting contrasteert sterk met de duisternis buiten, wat de figuren zowel letterlijk als figuurlijk in de schijnwerpers zet en hen scheidt van de buitenwereld. In dit schilderij, zoals in veel van zijn werken, is er een gevoel van ‘uitsluiting’, het gevoel dat men het heeft opgegeven om zich te engageren in de maatschappij. 

Er is veel gespeculeerd over de betekenis achter Nighthawks. Sommigen zien het als een reflectie op de stedelijke eenzaamheid en het gevoel van isolatie dat mensen kunnen ervaren in de grote stad. Anderen interpreteren het als een commentaar op het sociale klimaat van Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het schilderij een gevoel van onrust en onzekerheid weerspiegelt. De afwezigheid van deuren naar de diner versterkt het gevoel van opsluiting en misschien zelfs lot. 

All alone

In Nighthawks zijn het de afgebeelde personen die zichzelf buitensluiten, maar in andere werken kan het ook over gebouwen gaan. Hopper beeldt dan geïsoleerde, alleenstaande gebouwen af, meestal met ondoorschijnende of afgesloten ramen.


Bronnen