Tijdens een fietstochtje neem ik me voor meer in beweging te komen en te genieten van het moois in eigen land.
Ik geef het een naam: TIEL, toerist in eigen land. Tielen wordt een werkwoord.
Het kan een stuk fietsen zijn, een wandeling, maar ook een bezoek aan een museum, met de trein naar een stad, van alles.
Als je tips voor me hebt, als je plekken kent die voor jou bijzonder zijn, en die je mij ook gunt: geef ze aan me door

Hieronder foto's van die tiel-tochten. Als je op de foto klikt krijg je een beschrijving en meer foto's.
Op alle foto's kun je klikken voor een grotere weergave.
 

Open monumentendag

Het is weer Open Monumentenweekend. Het leuke ervan is dat je op deze dagen gebouwen kunt bezoeken waar je normaal gesproken niet naar binnen mag. Op zaterdag bezoek ik Nyenrode, een kasteel in Breukelen en op zondag bezoek ik een aantal monumenten in mijn eigen woonplaats.

Lees meer »

Natuurbegraafplaatsen

Op het kaartje staat mijn plan. Nogal ambitieus, ik weet het. Het plan is om alle natuurbegraafplaatsen van Noord-Brabant te bezoeken. Het oorspronkelijke plan was nog ambitieuzer. Ik wilde met de auto langs de wierden- en terpendorpen, in drie dagen door Groningen en Friesland. Maar ik vond het te duur worden en ik was bang dat het teveel zou zijn. Ik heb meestal een rustdag na een activiteit. Dus drie dagen achter elkaar is misschien nog wat teveel van het goede. Dus daarom dit plan, om te kijken of ik het één lange dag volhoud. Het staat los van de inhoud van mijn vorige verhaal. Mensen die mij kennen weten dat ik altijd al gefascineerd was door begraafplaatsen, deze tocht was al een tijd geleden gepland. Er is een bepaalde sfeer die me aantrekt. Daarnaast intrigeert het me hoe mensen in vorm en tekst herdacht worden, als een samenvatting van iemands leven. Ik hou met name van de sfeer van de natuurbegraafplaatsen, minder netjes, waar de natuur de mens omhelst.

Lees meer »

Oostvaardersplassen

Vroeg op, ik word om 9u verwacht in het Buitencentrum Oostvaardersplassen, in Lelystad. Daar ga ik mee met een gids, in een stoere jeep, ik heb een fotosafari geboekt. 

Lees meer »

Depot

Depot Boijmans Van Beuningen werd geopend op 5 november 2021. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot en staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. 

Lees meer »

Tiengemeten

Al heel lang wilde ik naar Tiengemeten. Tot voor kort kreeg je in de 9292-app geen opties als je naar een verbinding zocht. Tegenwoordig wel, één van 3,5u reistijd en 5 overstappen. Lang leve de auto. Ik vertrek om 8 uur, zodat ik de eerste pont van 10 uur kan halen.

Lees meer »

Noord-Holland

Mijn eerste echte tieltocht alleen met de auto waarbij ik meerdere plaatsen aandoe. Best spannend. Ik maak gebruik van deelauto's, er staan er meerderen in mijn stad. Per keer bekijk ik hoeveel kilometers ik af ga leggen en welke auto daar het beste bij past. Ik huur elektrische automaatauto's, en die hebben elk een eigen actieradius, ofwel het aantal kilometers die je kan rijden zonder te (snel)laden. Ik zorg altijd wel dat ik weet waar onderweg een snellaadstation is, just in case. Vandaag maak ik een reisje langs wat plaatsen in Noord-Holland die, om uiteenlopende redenen, al langere tijd op mijn lijstje staan.

Lees meer »

Vuylcoppad

Het Vuylcoppad is een klompenpad in het huitengebied van Schalkwijk, ten zuiden van Utrecht. Schalkwijk valt tegenwoordig onder Houten. Ik rij naar het startpunt, bij het Toeristisch Overstappunt Eiland van Schalkwijk. Dat went nog steeds niet om te zeggen, ik rij naar... 

Lees meer »

Breeschoterpad

Een hele route had ik uitgestippeld. Met de auto langs mooie plaatsen door mijn provincie. Met stops bij kastelen, buitenhuizen en begraafplaatsen. Maar een dag voor vertrek gooi ik de plannen om. Lopen moet ik. En dan niet weer zo'n voorzichtige afstand en langzaam opbouwen, nee, ik ga voor een klompenpad van 6 kilometer. Nog steeds geen marathon maar wel een zetje in de goede richting. 

Lees meer »

Landgoed Anningahof

Beeldenpark Landgoed Anningahof ligt aan de rand van Zwolle. Na de transformatie van weiland tot officieel landgoed worden er sinds 2004 jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd. De filosofie van het park is het tonen van de ontwikkeling van de Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst; werk van 1960 tot nu. Ook is er ruimte voor jong talent. Het landgoed is ruim 5,5 hectare groot, er staan meer dan 200 soorten bomen. 

Lees meer »

Klein Zwitserland

Een nieuwe poging om het lopen weer op te pakken. Sinds een paar weken kan ik weer een kwartier fietsen zonder mijn stem kwijt te raken. Om niet meteen al mijn kruit te verschieten door het fietsen naar een verdere startplek, kies ik voor een gebied dichtbij, waar ik kan komen zonder een heuvel op te moeten fietsen en waar ik desondanks nog niet eerder was: Klein Zwitserland. Zo genoemd vanwege de voor Nederland vrij grote hoogteverschillen. Het bestaat uit een bos van 36 hectare in het zuiden van Amersfoort, bij de Amersfoortse Berg. Ooit stond hier een ziekenhuis vlakbij en de arts bij wie ik een afspraak had kon aan mijn rode wangen zien dat ik geprobeerd had de berg al fietsend op te komen. Vandaag zet ik mijn fiets aan de voet van de berg. Ik heb gelezen over een rondwandeling van 3,5 km, we gaan eens zien hoe ver ik kom.

Lees meer »

De Tempelhof

Hoe bijzonder, om voor het eerst mijn zus met de auto op te halen bij het station, in plaats van andersom.We gaan vandaag samen naar Winssen, een dorp op een kwartier rijden van Nijmegen. Daar staat de Tempelhof, een 'totaalkunstwerk'. Dat staat al op mijn lijstje sinds het de locatie was voor het tv-programma Hotel Sophie, waarin Sophie Hilbrand in 2017 met gasten praatte over liefde, intimiteit en seksualiteit. 

Lees meer »

Palmerswaard + Stormpad

De Palmerswaard, bij Rhenen, langs de Nederrijn, is een Natura 2000-gebied en maakt daarmee onderdeel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden waar belangrijke flora en fauna voorkomen. Een deel van het gebied is in 2016 opnieuw ingericht, om de natuurwaarden te versterken en ervoor te zorgen dat het gebied voldoet aan de eisen van de waterveiligheid. Er is een wandeling van 2 km uitgezet. 

Lees meer »

Millinger theetuin

Mijn verjaardag begint een dag ervoor. Bij de Hema mag ik met mijn klantenpas een gratis tompouce ophalen. Ik bof, het is een XL-versie. Die kan ik natuurlijk niet een hele dag in de koelkast laten wachten. 

Lees meer »

Paleis Soestdijk

In plaats van kadootjes geven, organiseren zus Noortje en ik een dagje uit voor zowel mijn schoonzus als mijn broer. Vandaag is het de dag voor mijn schoonzus, we nemen haar mee naar Paleis Soestdijk. In het kader van Lente in de maak! is het paleis tijdelijk geopend 

Lees meer »

Termatenpad/Schutpad

Ook al houd ik van de zachtheid van de lente, het lijnenspel van de winter kan mij ook bekoren. Dus ga ik de natuur in, ik combineer een deel van het Termatenpad met het Schutpad, beiden klompenpaden tussen Leusden en Woudenberg. Door niet het héle Termatenpad (14 km) te lopen denk ik dat de afstand meevalt maar zoals altijd ken ik geen maat en loop ik me helemaal naar de kloten. 

Lees meer »

Museum Rijswijk - Kate Jenkins

De Zeurzusjes gaan weer op pad, dit keer naar Museum Rijswijk voor de tentoonstelling van Kate Jenkins. Vandaag ben ík vooral degene die zeurt, kennelijk is de vermoeidheid van het werken de dag ervoor nog niet uit mijn lijf verdwenen. 

Lees meer »

Februari wandelingen

Het is mijn bedoeling om het wandelen weer op te pakken. En als de natuur zo bij je om de hoek ligt wordt het ook wel erg makkelijk gemaakt. Dus wandel ik deze dag door natuurgebied Den Treek, met nog een mooi laagje winter. Ook al liep ik hier vaker, iedere keer toont het gebied me weer een ander gezicht.

Lees meer »

Gorssel

In Museum MORE is de tentoonstelling Streetview van Bas Losekoot te zien. Op hun website: Kunstenaar en fotograaf Bas Losekoot (1979) werd geboren in Amsterdam en studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, volgde daarna een opleiding Cinematografie aan de Filmacademie Amsterdam en behaalde de Master-graad Photography and Urban Cultures aan Goldsmiths, University of London. Losekoot exposeerde internationaal in musea, bij festivals en galeries en zijn werk werd gepubliceerd in toonaangevende kranten, tijdschriften en media. Sinds dit jaar legt Bas Losekoot ook een serie bijzondere Amsterdamse stadsbeelden vast voor Het Parool.

Lees meer »