Tijdens een fietstochtje neem ik me voor meer in beweging te komen en te genieten van het moois in eigen land.
Ik geef het een naam: TIEL, toerist in eigen land. Tielen wordt een werkwoord.
Het kan een stuk fietsen zijn, een wandeling, maar ook een bezoek aan een museum, met de trein naar een stad, van alles.
Als je tips voor me hebt, als je plekken kent die voor jou bijzonder zijn, en die je mij ook gunt: geef ze aan me door

Hieronder foto's van die tiel-tochten. Als je op de foto klikt krijg je een beschrijving en meer foto's.
Op alle foto's kun je klikken voor een grotere weergave.
 

Gorssel

In Museum MORE is de tentoonstelling Streetview van Bas Losekoot te zien. Op hun website: Kunstenaar en fotograaf Bas Losekoot (1979) werd geboren in Amsterdam en studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, volgde daarna een opleiding Cinematografie aan de Filmacademie Amsterdam en behaalde de Master-graad Photography and Urban Cultures aan Goldsmiths, University of London. Losekoot exposeerde internationaal in musea, bij festivals en galeries en zijn werk werd gepubliceerd in toonaangevende kranten, tijdschriften en media. Sinds dit jaar legt Bas Losekoot ook een serie bijzondere Amsterdamse stadsbeelden vast voor Het Parool.

Lees meer »

Museum Rijswijk

Met mijn zus ga ik naar de Papier Biënnale in Rijswijk. Ik bezocht een aantal jaar geleden Paper Art in Apeldoorn, die blijkt los te staan van deze tweejaarlijkse versie in dit museum.

Lees meer »

Museum More

Naar Museum More, het museum voor modern realisme in Gorssel, bij Deventer. Ik ga er heen voor de tentoonstelling Earthlings van Anya Janssen, die deze week afloopt, en voor MORE & meer, net begonnen.

Lees meer »

Markerwadden

Een maand lang heb ik nee moeten zeggen op allerlei leuke voorstellen. Heb ik mijn tot in detail uitgewerkte vakantieplannen uit moeten stellen. Een maand lang heb ik naar adem lopen happen en had ik geen energie. Inmiddels ben ik weer tot iets in staat en vandaag ga ik testen tot hoeveel.  

Lees meer »

Vuurtoreneiland

Het was een flinke kwestie van geduld om voor twee plekjes te reserveren. Dan zat ik precies 2 maanden voor de gewenste datum om 13u achter de laptop en binnen een minuut kreeg ik de melding dat de boeking niet lukte omdat het al weer uitverkocht was. Maar het is gelukt, vandaag gaan Mark en ik lunchen op Vuurtoreneiland. De boot vertrekt vanaf het Lloyd hotel in Amsterdam en vaart in bijna een uur over het IJ naar het eiland, gelegen in het Markermeer bij Durgerdam.

Lees meer »

Engelenburgerpad

Herwijnen is een dijkdorp langs de Waal waar ooit vier kastelen stonden. Vanwege werkzaamheden aan de dijk is dit klompenpad ingekort van 10 tot 5 km. Dat komt goed uit. Vandaag is een test. Door wat lichamelijke klachten gaat het lopen minder makkelijk en na vandaag hoop ik te weten of een vakantie realistisch is. Niet te ver, maar wel een route waar ik voor moet reizen om ook weer eens over die drempel te stappen. Als ik in Gorinchem de aansluitende bus net weg zie rijden en een uur moet wachten op de volgende daalt mijn motivatie aanzienlijk. 

Lees meer »

Den Bosch

Met Dinnetje een dag de toerist uithangen in Den Bosch. We beginnen met een fluisterbootje op de Binnendieze. Den Bosch ontstond als kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal straatjes. Later werd de stad nogmaals ommuurd, nu ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen die muren kregen de naam de Binnendieze. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en afvalstort en stroomde vroeger achter de huizen langs. Schepen vervoerden hun handelswaren over de smalle waterloopjes, de ijzer- en lakenindustrie gebruikte het water in het productieproces. 

Lees meer »

Veluwezoom

Ma reist verder is een prettige site van een vrouw die onder andere in mijn omgeving wandelt en daar leuk over schrijft. Ik krijg ook een nieuwsbrief van haar met tips. In haar laatste nieuwsbrief staat een NS wandeling door de Veluwezoom vanaf Dieren. De lengte is een beetje een uitdaging voor me. Een tijd geleden liep ik meestal zo'n 10 km, maar sinds corona is mijn conditie nog niet geheel terug. Dus nu loop ik rond de 7 km per keer. Maar ik heb mijn zinnen gezet op deze route, de foto's spreken me aan. De verlengde route gaat door naar Velp, maar ik kies voor de 11 km naar Rheden. Ik vind gewoon dat dat op wilskracht moet lukken. 

Lees meer »

Maasduinen

Zus en ik bezoeken een tante in Limburg en maken er een mini-vakantie van. We slapen in een geweldig bed & breakfast in Vierlingsbeek, zus in een bedstee, ik in de vintagekamer.   

Lees meer »

Gaia/Levenstuinen

Met Broer en Schoonzus hebben Zus en ik afgesproken geen kadootjes maar dagjes uit te geven. En laat ik het nou heel leuk vinden om verrassingsdagjes te bedenken. Zus stuurt de bedenksels uit realistisch oogpunt soms een beetje bij en rijdt.

Lees meer »

Beerschoten/Panbos

In het programma Zin in morgen wandelt Joris Linssen door een natuurgebied bij De Bilt, op landgoed Beerschoten. Met kronkelende vijvers, stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen vormt het een aantrekkelijk wandelgebied. Het aangrenzende Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken  waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter. Aan de rand van de stuifzandvlaktes in het Panbos ‘wandelen’ de bomen. De wind heeft het zand tussen de wortels weggestoven. 

Lees meer »

AWD - Zandvoort

Vandaag een nieuwe poging de vos te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Meteen een aanvulling op waar ik vorige keer mee eindigde. Toen schreef ik dat ik de vos ging vinden en dan iedereen ga vertellen waar. Omdat je mooie dingen moet delen. Daarna stuurde ik een bericht naar mensen die er een vos hadden gespot en daar een foto van op Facebook hadden gezet. Ik vroeg ze of ze mij alsjeblieft voor mijn verjaardag wilden vertellen waar ik die vos kon vinden. Ze antwoordden dat het eigenlijk niet uit te leggen is. Vooral van de paden af. Achter de mensen met telelenzen aan. En ook dat mensen zelf maandenlang de juiste plek zoeken en dan natuurlijk niet zomaar aan iedereen de plek gaan prijsgeven. En daar hebben ze natuurlijk wel gelijk in. 

Lees meer »

Amsterdamse Waterleidingduinen

Graag zou ik nog eens een vos willen zien en daar schijn je goede kans op te hebben in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze heeft vier ingangen, en vandaag neem ik de enige ingang die ik nog niet eerder heb gehad, en dat is bij Zandvoort. Omdat de kans op een vos te zien het grootst is als je 's ochtends vroeg of eind van de middag komt, neem ik een hele vroege trein. Hierdoor betreed ik het gebied al om kwart voor 8.

Lees meer »

Het Depot

Met Dinnetje breng ik de dag door in Wageningen. Ik heb gelezen over beeldengalerij Het Depot en dat gaan we vandaag bezoeken. Eerst nog even langs Hotel de Wereld, waar in mei 1945 de vredesonderhandelingen plaatsvonden. Op 5 mei ging de capitulatie in. Gisteren brandde hier nog het bevrijdingsvuur en werden de bevrijders, veteranen en geallieerden geëerd met een defilé. Vandaag is de rust weergekeerd. We lopen ook nog langs een Israëlische begraafplaats, midden in een woonwijk. De tekst op de grafsteen luidt: Een roos heeft zij geleefdzoo lang als rozen leveneen morgenstond

Lees meer »

Oldenallerpad

Tussen Nijkerk en Putten ligt landgoed Oldenaller en over dat landgoed loopt een klompenpad. Ik hoop dat de zon me vandaag wat lichter kan maken, dat de natuur me kan verwonderen en het bewegen me een goed gevoel kan bezorgen. Een poging om de zachtheid in mezelf weer toe te laten.

Lees meer »

Huis Doorn

Ruim drie jaar geleden was ik ook in Huis Doorn. Toen schreef ik dit over de laatste bewoner: De laatste Duitse keizer Wilhelm II werd als Frederik Wilhelm Victor Albert geboren in Potsdam op 27 januari 1859. In 1888 volgde Wilhelm II zijn vader op als keizer. Het verlies van de Eerste Wereldoorlog, die uitbrak op 1 augustus 1914 en werd beëindigd op 11 november 1918, betekende een grote verandering voor Wilhelm II. Hij vluchtte op aanraden van zijn militaire adviseurs naar het neutrale Nederland. Daar zou hij, eerst in Amerongen en later in Doorn, tot aan zijn dood als balling verblijven. De zeven kinderen en hun gezinnen bleven wonen en werken in Duitsland.  In Doorn hield Wilhelm II zich voornamelijk bezig met werken in zijn tuin, wandelingen door het park en het dorp met zijn echtgenote en honden, studie van archeologie en geschiedenis, het schrijven van zijn memoires en overleg met zijn adviseurs. Wilhelm II overleed in 1941 aan de gevolgen van longembolie. Hij werd op het terrein van Huis Doorn begraven, waar speciaal voor dit doel een klein mausoleum werd gebouwd. 

Lees meer »

Beesd - Geldermalsen

De stationshal van Utrecht CS stroomt vanaf alle roltrappen vol met bijzonder uitgedoste mensen. Jonkvrouwen, magiërs, vampieren. Ze dalen weer af naar de trein op het perron naast het mijne. Naast opwinding denk ik ook enige opluchting in hun ogen te herkennen, omdat ze vandaag ergens bij horen, gelijken ontmoeten. Vandaag hebben ze hun anders zijn tot kunst verheven. Later lees ik dat er dit weekend Elfia is, bij kasteel Haarzuilens. Op hun website wordt het omschreven als een event waarbij bezoekers door middel van onder andere het maken (en dragen) van kostuums, tekeningen, schilderijen, muziek, fotografie, body art en voertuigen uiting kunnen geven aan hun dromen.  

Lees meer »