Tijdens een fietstochtje neem ik me voor meer in beweging te komen en te genieten van het moois in eigen land.
Ik geef het een naam: TIEL, toerist in eigen land. Tielen wordt een werkwoord.
Het kan een stuk fietsen zijn, een wandeling, maar ook een bezoek aan een museum, met de trein naar een stad, van alles.
Als je tips voor me hebt, als je plekken kent die voor jou bijzonder zijn, en die je mij ook gunt: geef ze aan me door

Hieronder foto's van die tiel-tochten. Als je op de foto klikt krijg je een beschrijving en meer foto's.
Op alle foto's kun je klikken voor een grotere weergave.
 

Museum Rijswijk - Papier Biënnale

Het is weer tijd voor ons tweejaarlijkse bezoek aan museum Rijswijk, voor de Papier Biënnale. Het thema is dit keer Animal Farm. In de brochure: '... een internationale tentoonstelling van 20 deelnemers met kwalitatief hoogstaande en inhoudelijk sterke hedendaagse beeldende kunst waarin papier als materiaal de hoofdrol speelt. De Papier Biënnale toont vele interpretaties op het thema, reflecties op de relatie tussen mens en dier en belicht verschillende kanten van onze zienswijze op dieren. De deelnemende kunstenaars bekijken onze wereld vanuit het perspectief van een dier, de symbolische waarden van dieren in verschillende tijden en culturen en onderzoeken de al dan niet vermeende tegenstellingen tussen mens en dier. De kunstwerken gaan ook over dierenwelzijn, biodiversiteit, gelijkwaardigheid en de omgang van de mens met de natuur en haar rijkdom aan dieren.

Lees meer »

Papier Hier

Verslag van een expositie die ik samen met mijn zus bezocht in juni. We bezoeken de laatste jaren de papierbiënnales, afwisselend in Coda (Apeldoorn) en in Museum Rijswijk. Tentoonstellingen waarbij papier als materiaal voor de kunst centraal staat. Dit jaar is er ook een expositie met papierkunst in museum De Koperen Knop. Dit museum in Hardinxveld-Giessendam is gevestigd in een oude boerderij uit de 17e eeuw. Op de flyer en de website staat het volgende: Papier lijkt een alledaags iets. Papier is vooral een mooi materiaal waarmee op veel manieren kunstvoorwerpen kunnen worden ontworpen. Papier Hier laat kunstwerken zien van vouwkunst, knipkunst, historisch knipwerk, papier-maché, collages, 3D, origami, kirigami, wetfolding en meer. De expositie combineert de kunst met informatie en educatie. 

Lees meer »

Groene Kathedraal

Bij de Groene Kathedraal denk ik allereerst aan het project van kunstenaar Marinus Boezem in Almere. Hij heeft de plattegrond van de kathedraal van Reims op ware grootte nagebootst door aanplant van populieren. In het veld ernaast is dezelfde vorm gecreëerd in de vorm van een uitsparing in de aanplant van eiken en haagbeuken. Ik was er lang geleden, maar de vorm is vooral goed te zien vanuit de lucht, niet als je tussen de bomen door loopt.  

Lees meer »

Kunsthal Rotterdam

Mark en ik vieren zijn verjaardag in Rotterdam. We gaan eerst naar de Kunsthal. Daar is een tentoonstelling van Refik Anadol. Hij is een Turks-Amerikaanse nieuwe media-kunstenaar. Hij woont en werkt in Los Angeles, Californië, waar hij eigenaar en manager is van Refik Anadol Studio. 

Lees meer »

Buitenplaats Koningsweg

Na een bijpraatsessie neemt Vriendin me mee naar Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. In de zeventiende eeuw werden in opdracht van Stadhouder-Koning Willem III jachtwegen aangelegd als verbinding tussen de verschillende jachtverblijven op de Hoge Veluwe. Deze zogenaamde ‘Koningswegen’ waren herkenbaar aan hun kaarsrechte tracés. De oude Koningsweg, waaraan Buitenplaats Koningsweg haar naam ontleent, loopt dwars over het noordelijk deel van Buitenplaats Koningsweg.

Lees meer »

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama is een Japanse beeldhouwster en installatiekunstenares. Ze word geboren in Japan en studeerde in Kioto aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid. In 1956 emigreerde ze naar de Verenigde Staten. Al gauw maakt ze in New York deel uit van vooruitstrevende kunstenaarskringen. Rond 1960 komt ze in contact met de Nederlandse kunstenaar Henk Peeters, één van de oprichters van de Nul-groep. Hij organiseert regelmatig tentoonstellingen waarin hij Kusama's werk opneemt. Hij stelt haar ook voor aan de twee directeuren van galerie Orez, het begin van een jarenlange samenwerking. 

Lees meer »

Blauwe Kamer & Groote Keeten

Eigenlijk had ik deze tochtjes niet willen plaatsen. Weinig foto's, weinig kleur, weinig verhalen. Maar de ervaring telt, dus daarom hieronder alsnog twee bestemmingen die ik bezocht in december.

Lees meer »

Herfst 2023

Het kost me moeite om mezelf de deur uit te krijgen, de natuur in. Gelukkig zijn er anderen die me de drempel over helpen. Hieronder twee herfstwandelingen. 

Lees meer »

Paper Art 2023

Elke twee jaar staat het CODA museum in Apeldoorn in het teken van papierkunst, tijdens Paper Art. Mijn zus en ik waren er twee jaar geleden voor het eerst en zijn nu terug. Voordat we bij de tentoonstelling aankomen eerst nog wat werken uit de CODA collectie.

Lees meer »

Meijel

Zus en ik zouden bij een tante in Limburg op bezoek gaan. We hadden er een hotelnacht aan vastgeplakt. De tante werd ziek, het hotel was niet meer te annuleren dus we gingen toch. Op de heenweg maakten we een tussenstop in Buren. Dit vestingstadje nabij Tiel en Geldermalsen in de Betuwe staat ook wel bekend als Oranjestad, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn.

Lees meer »

Open monumentendag

Het is weer Open Monumentenweekend. Het leuke ervan is dat je op deze dagen gebouwen kunt bezoeken waar je normaal gesproken niet naar binnen mag. Op zaterdag bezoek ik Nyenrode, een kasteel in Breukelen en op zondag bezoek ik een aantal monumenten in mijn eigen woonplaats.

Lees meer »

Natuurbegraafplaatsen

Op het kaartje staat mijn plan. Nogal ambitieus, ik weet het. Het plan is om alle natuurbegraafplaatsen van Noord-Brabant te bezoeken. Het oorspronkelijke plan was nog ambitieuzer. Ik wilde met de auto langs de wierden- en terpendorpen, in drie dagen door Groningen en Friesland. Maar ik vond het te duur worden en ik was bang dat het teveel zou zijn. Ik heb meestal een rustdag na een activiteit. Dus drie dagen achter elkaar is misschien nog wat teveel van het goede. Dus daarom dit plan, om te kijken of ik het één lange dag volhoud. Het staat los van de inhoud van mijn vorige verhaal. Mensen die mij kennen weten dat ik altijd al gefascineerd was door begraafplaatsen, deze tocht was al een tijd geleden gepland. Er is een bepaalde sfeer die me aantrekt. Daarnaast intrigeert het me hoe mensen in vorm en tekst herdacht worden, als een samenvatting van iemands leven. Ik hou met name van de sfeer van de natuurbegraafplaatsen, minder netjes, waar de natuur de mens omhelst.

Lees meer »