Inspiratie - theater


Het is eigenaardig. Ik heb een opleiding gedaan voor zowel docent drama als dramaschrijven. Toch heb ik na mijn studies nauwelijks iets voor toneel geschreven en heb ik weinig voorstellingen gezien. Ik ga eerder naar dans, of fototentoonstellingen. En áls ik naar theater ga dan meestal een vorm waarbij meerdere disciplines een rol spelen. Ik ben niet zo van die klassieke tekst-stukken, hoe goed ze ook kunnen worden vertolkt. Theater boeit me meer als het een fysiek aspect heeft. 

Dit wil niet zeggen dat de opleidingen voor niets zijn geweest. Ze hebben me gevormd, me anders laten kijken. Ik heb er geleerd gedachten vorm te geven, creatief te denken. Het heeft me dichter bij mezelf gebracht.

Hieronder een aantal van de voorstellingen die me het meeste hebben gevormd.

Hotel Modern - De Grote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog: 1914-1918. Vanuit de loopgraven schreven miljoenen soldaten brieven naar hun dierbaren. Miljoenen stierven in het vuur en de modder, miljoenen kwamen thuis met verhalen die niet verteld of gehoord konden worden. Zoals na elke oorlog.

Lees meer »

Dogtroep

Dogtroep was een Nederlandse theatergroep die van 1975 tot 2008 meer dan 250 verschillende voorstellingen en projecten maakte. De groep heeft door de jaren een totaal eigen werkwijze ontwikkeld, die over de hele wereld navolging heeft gevonden. Zij zijn hét voorbeeld van het genre locatietheater.

Lees meer »

De la Guarda

De la Guarda is een theatergroep uit Argentinië. Hun voorstellingen spelen zich zo'n 12 meter boven de hoofden van het publiek af. Hangend aan kabels bewegen ze zich over het plafond en langs de muren. Een visuele overdaad! Ik heb ze jaren geleden gezien in Docklands in Amsterdam en was volkomen overweldigd. De groep heeft in 2004 haar laatste optreden gegeven.  

Lees meer »

Strange Fruit

Strange Fruit is opgericht in 1994 en is gevestigd in Melbourne. Ze voeren grootschalige visuele spektakels op die theater, dans en circus samenbrengen. Daarbij maken ze gebruik van een 'sway-pole' apparaat. Strange Fruit is wereldwijd op veel internationale festivals te zien geweest. 

Lees meer »

Writing to Vermeer

Vermeer werd geboren in 1632 in Delft. Zijn vroegste werken waren groot opgezette historiestukken. Hij trouwde in 1653 met Catharina Bolnes. In ongeveer 1656 veranderde zijn werk van onderwerp. De meeste van zijn schilderijen beelden dan intieme, serene en 'goedburgerlijke' taferelen af, waarop de afgebeelde personen met dagelijkse activiteiten bezig zijn en min of meer door de schilder 'betrapt' lijken. Opvallend is het aantal doeken waarop het licht via een links afgebeeld venster binnenvalt. Ook markant is dat Vermeer relatief weinig mannen afbeeldde en zelden kinderen, oude mensen, bloemen, honden of planten.

Lees meer »