Strange Fruit

Strange Fruit is opgericht in 1994 en is gevestigd in Melbourne. Ze voeren grootschalige visuele spektakels op die theater, dans en circus samenbrengen. Daarbij maken ze gebruik van een 'sway-pole' apparaat. Strange Fruit is wereldwijd op veel internationale festivals te zien geweest. 

De naam komt voort uit een droom van de maker van de sway-poles. Hij droomde over een tarweveld dat wuifde in de wind, hetgeen leidde tot de flexibele wiegstokken. Op de strengen bevonden zich vreemde, felgekleurde vruchten, die hij zag als artiesten in stralende kostuums. Pas tijdens een tour door de Verenigde Staten werd men zich bewust van de beladen betekenis van de naam. Strange Fruit is de titel van een jazznummer, beroemd geworden door de vertolking van Billie Holiday. Het lied is een aanklacht tegen het Amerikaanse racisme, in het bijzonder het lynchen van Afro-Amerikanen, met name in het zuiden van het land. 

Ik heb ze gezien bij Festival Etcetera in Amersfoort en Deventer op Stelten en was betoverd. De foto's hieronder komen van de site van Strange Fruit of zijn van mijzelf.


Ringing the Changes


Absolute Pearl


The Spheres


The Three Belles


Zwoon!


The Field


Ander straattheater

Ooit ging ik op kreatief kamp in Limburg. We sloten af met een groepsoptreden op het Vrijthof en daarna gingen we in groepjes optreden in de straten van Maastricht. Samen met drie andere vrouwen was ik clown. Heerlijk! De vrijheid die ik toen ervoer heb ik zelden meer gevoeld. Zo de aandacht op me voelen zonder daar ongemakkelijk van te worden. Aan ijsjes likken van voorbijgangers, het toegestroomde publiek laten lachen en voor gek zetten, zo in het moment leven. Met jaloezie kijk ik zo ook naar de groepen op de festivals, die sfeer, die vrijheid, ik zou er zo graag bij willen horen, zoals ik altijd ergens bij heb willen horen. 

Deze pagina is gewijd aan Strange Fruit, een groep die me van alle festivals die ik bezocht erg is bijgebleven. Maar er zijn er zoveel meer. Daarom hieronder nog een paar eigen foto's, van optredens die ik zag.

↑ Teatro due Mondi / Johan Lorbeer ↓

↑ Close-Act ↓

↑ La Fura dels Baus ↓

Triade Nomade

La Compagnie Albédo


Video

reportage van Deventer op Stelten 2010 door Deventer RTV

La Fura dels Baus en Close-Act, Deventer op Stelten 2010