Een paar dagen naar Istanbul. Ik had eerder een reis gepland naar deze stad, in een rondreis per trein door Zuidoost-Europa maar daags voor vertrek uit Nederland waren er overstromingen en was de spoorbrug niet meer bruikbaar. Ik had nog hoop dat dit tijdens mijn reis verholpen zou zijn, maar helaas, ik heb mijn reis aan moeten passen en Istanbul links laten liggen. Nu vlieg ik erheen, en neem ik een paar dagen tijd om deze stad rustig te bezoeken.
Sultan Ahmetmoskee, ook wel Blauwe Moskee genoemd vanwege de vele blauwe tegels aan de binnenkant van de moskee. Je ziet ze niet meteen, ze zijn aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats. De moskee is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw in opdracht van sultan Ahmed I. Hij wilde een moskee die indrukwekkender zou zijn dan de naastgelegen Aya Sofia. De moskee heeft zes minaretten, het aantal minaretten toonden vroeger de rijkdom van de financier. De islamitische wereld reageerde verbolgen op het aantal minaretten, omdat de Grote Moskee in de heilige stad Mekka er ook zes had. De sultan loste dit op door die moskee een zevende minaret te schenken.
Nuruosmaniye Moskee. Deze moskee wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van moskeeën in Ottomaanse barokke stijl, gebouwd in de 18e eeuw.
Süleymaniyemoskee. Gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I. Een moskee was vroeger niet alleen een plaats voor gebed maar ook een charitatieve instelling. Deze moskee is omringd door een voormalig ziekenhuis, een gaarkeuken, een badhuis en scholen. Het complex bood dagelijks voedsel aan meer dan duizend armen van alle geloven. Het gebouw heeft opvallend veel ramen, de architect wilde het lichter maken dan andere moskeeën. Naast de moskee bevindt zich een begraafplaats met de mausoleums van Süleyman en meerdere familieleden en opvolgers.
De Basilica Cisterne is een 6e eeuwse ondergrondse wateropslagplaats, aangelegd voor het paleis van de Byzantijnse keizer Justinianus. Op deze plek werden meerdere films opgenomen, zoals scènes uit de James Bondfilm From Russia with love.
De Grote Bazaar is een labyrint van straten met duizenden winkeltjes. Kruiden, lampen, thee, tapijten, je vindt er alles. Moeilijk om de verkopers van je af te schudden maar wel heerlijk om hier rond te dwalen.
De Hagia Sophia of Aya Sophia, een voormalige kathedraal uit de 6e eeuw. Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk in de 15e eeuw werd de Hagia Sophia aan moskee en ging Aya Sophia heten. Het gebouw kreeg minaretten en het kruis op de centrale koepel werd een halve maan. Momenteel is het gebouw een museum. Een bijzonder indrukwekkend gebouw.
Het Topkapipaleis was lange tijd het onderkomen van de Osmaanse sultan, gebouwd in de 15e eeuw in opdracht van sultan Mehmet II. In de eeuwen daarna werd het paleis door verschillende sultans uitgebreid om uiteindelijk plaats te bieden aan zo’n vijfduizend mensen: de sultan en zijn familie, de harem en de bedienden. Het paleis is nu een museum en laat goed zien hoe de sultans vroeger leefden.
Het landsbestuur kwam bijeen in de Divan-i-Humayun onder voorzitterschap van de grootvizier. De sultan had een eigen plekje: een getralied raam afgesloten door een gordijntje zodat niemand wist of de sultan meeluisterde of niet. Alhoewel, soms schoof de sultan het gordijntje opzij om zijn commentaar op de discussie te geven.
Rond de privé-vertrekken van de sultan lag de harem, een labyrint van zalen, kamers en terrassen. Het geheel werd bewaakt door zwarte eunuchen. Er was een strenge hiërarchie in de harem: de ‘lagere’ vrouwen hadden slechts een kamer zo groot als een cel tot hun beschikking, de hoogste vrouwen konden in enorme zalen wonen. Er woonden zo'n vierhonderd vrouwen.
In de Tulpentuin staat een paviljoen waar relikwieën van de profeet Mohammed worden bewaard: een baardhaar, een tand en een voetafdruk.