Groene Kathedraal

Bij de Groene Kathedraal denk ik allereerst aan het project van kunstenaar Marinus Boezem in Almere. Hij heeft de plattegrond van de kathedraal van Reims op ware grootte nagebootst door aanplant van populieren. In het veld ernaast is dezelfde vorm gecreëerd in de vorm van een uitsparing in de aanplant van eiken en haagbeuken. Ik was er lang geleden, maar de vorm is vooral goed te zien vanuit de lucht, niet als je tussen de bomen door loopt.  

Maar er is nog een Groene Kathedraal en wel bij Hazerswoude-Dorp. Ik ben in die plaats om met mijn familie de 93e verjaardag van mijn moeder te vieren in een theetuin. Vooraf ga ik samen met mijn zus naar een nabijgelegen tuin.

In 1999 kochten Tom en Conny van Dijk een stuk land. Om het geheel wat te verfraaien werd een dubbele rij beuken schuin op het land gepoot. Een jaar later werd er een 'oude' muur achter de beukenrij gezet als doorzicht, met een mariabeeldje erin.

Tom van Dijk besloot dat het leuk was om een uitkijktoren te bouwen. Voor de bomenrij leek hem de beste plek. Hij ging aan de slag met oud ijzer en tweedehands materialen en de uitkijktoren werd hoe langer hoe groter.  Vervolgens begon het geheel op een kerk te lijken. Hij plantte de toren rondom met parthenocissus, wilde wingerd, een plant die hij zelf kweekt. In de lente en zomer kleurt de toren helemaal groen, vandaar de naam 'Groene Kathedraal'. In de herfst kleurt hij prachtig rood. 

Tom kleedde de kerk en het land mooi aan. Hij legde een bloementuin aan en timmerde banken van steigerhout. In 2013 werd er aan de zuidkant een glas-in-lood raam geplaatst. Dit raam stamt af uit de jaren 20. Er zijn stukken gerepareerd, maar om de originaliteit niet in geding te brengen is er geen nieuw glas in geplaatst.

Eenmaal thuis kom ik erachter dat we nog een heel stuk tuin hebben gemist. Achter de kathedraal ligt nog een grote tuin, een muziekpodium en een parkje met arcadebogen, zoals op de foto's hierboven die ik van internet heb. Een goede reden om nog eens terug te gaan als de kathedraal groener is. 

De tuin is vrij toegankelijk. Er zijn diverse zitjes waar je je zelf meegebrachte lunch kan nuttigen.


Hierna gaan we naar theetuin 't Woutje. Deze theetuin werd geopend op 1 april 2006. Kees en Hermine zijn de eigenaren van de theetuin. Hermine is het creatieve brein achter de theetuin. Zij richt het binnengedeelte in en bedenkt de samenstelling van de menukaart. Iedere dag is zij in de theetuin om de gasten te ontvangen. Kees heeft de tuin ontworpen en zorgt voor het onderhoud van de tuin.  

Je kan er zowel binnen als buiten zitten en de high tea is aan te raden. Vier gangen met zowel zoete als hartige hapjes. Je kunt ook onder begeleiding van een schipper een rondvaart maken vanaf de theetuin.