Den Treek

 

Vandaag zou mijn papa 91 jaar zijn geworden. Voor mijn gevoel loopt hij met me mee vandaag. 

Ik heb me laten vertellen dat dit een galappel is. Een gal is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect, die haar eieren in de plant legt. De gal dient als behuizing en voedsel voor de larve. Talloze soorten insecten zijn in staat om het ontstaan van een gal op een plant te induceren, zoals de galwesp, galmug of galmijt. Daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve binnen in de gal te leggen. Het insect dat uit het gal komt, is dus niet per se de veroorzaker van dat gal. 

Vandaag wandel ik door Den Treek, het bosrijke gebied tussen Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Maarn en Zeist. Het gebied bestaat uit 2200 hectare aan bossen, heidevelden, landerijen, zandverstuivingen, vennen en drassige gebieden. Willem Hendrik de Beaufort kocht in 1807 buitenplaats Den Treek met omringende landerijen. Via het huwelijk van zijn kleinzoon kwam ook landgoed Henschoten in de familie. Tegenwoordig is het landgoed in bezit van meer dan zeshonderd eigenaren, allemaal familie, ondergebracht in NV Den Treek-Henschoten. Het is privéterrein, maar is opengesteld voor bezoekers. Op loopafstand van mijn huis.

Ik loop door Nimmerdor, over de brug over de A28, en dan de Treek in. Rechts achter een hek de kindergraven op begraafplaats Rusthof. Het is prettig rustig. Koolmezen zingen vrolijk. Een roodborstje hupst over de grond, te snel om vast te kunnen leggen.


Het mos breit een groen kleed over de bodem van het bos. Dekt de wortels van de bomen liefjes toe. Omhult de gevallen boomstammen als een troostrijke deken. 

Elders in mijn stad staat deze tekst:
Er is mos.
Het levende bewijs
dat je kunt groeien
zonder wortels.

Tjitske Jansen

 

Soms benauwen mijn wortels, soms lijken ze afwezig en soms liggen ze pijnlijk bloot. Ik zal mijn eigen mos moeten ontwikkelen om ze te leren omvatten met zachtheid.