Rosas

Achterland

Informatie op de website van Rosas en Wikipedia: Rosas is het gezelschap van danseres en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker (1960), opgericht in 1983 tijdens de creatie van de voorstelling Rosas danst Rosas. Als kind volgde ze balletles in de balletschool van Wemmel. Later volgde ze les aan de dansschool Mudra van Maurice Béjart in Brussel. In 1981 verhuisde ze naar New York om te gaan studeren aan de Tisch School of the Art. Daar maakte ze kennis met de Amerikaanse postmoderne dans.

Terug in België debuteert ze in 1982 met Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich. Het stuk betekende haar doorbraak en leverde haar enkele uitnodigingen voor internationale festivals op. De aandacht voor minimalistische muziek en beweging in deze choreografie vormt de basis voor haar latere werk. Ze zet in op een nauwgezet onderzoek van de eenvoudigste tot meest complexe vormen van beweging, in relatie tot muziek. Over de jaren heen heeft De Keersmaeker haar compositiemethodes verankerd in allerhande andere kunstvormen, met name muziek, geometrie, beeldende kunst en taal. De Keersmaeker werkte daarvoor samen met verschillende muzikanten, componisten, beeldend kunstenaars, acteurs en schrijvers. 

Naast het maken van nieuwe stukken blijft Rosas het bestaande repertoire opvoeren. Zo geeft het gezelschap het eigen artistieke verleden door aan nieuwe generaties dansers en toeschouwers. Sinds De Keersmaekers eerste werken internationale aandacht kregen, heeft Rosas in samenwerking met theaters, repertoiregezelschappen, operahuizen, festivals, werkplaatsen, tentoonstellingsruimten en educatieve organisaties een sterke en vitale aanwezigheid in de danswereld opgebouwd. 

A love surpreme (2017)

Brancusi (2019)

     Once (2002) ©Herman Sorgeloos

boven: Bartók / Beethoven / Schönberg (20006) ©Anne van Aerschot
onder: Kinok (1994)

Dark Red (in Beyeler, 2021) ©Caroline Minjolle

Stella (1990) ©Herman Sorgeloos

Verklärte Nacht (2014)

Stella (1990) ©Herman Sorgeloos

Rosas danst Rosas (1983) ©Herman Sorgeloos / Anne van Aerschot

Mitten wir in Leben sind/Bach6Cellosuiten (2017) ©Anne van Aerschot

Fase (1982)

Toccata (1993)

Woud (1996) ©Herman Sorgeloos

Violin Phase ©Marc Domage / Anne van Aerschot


Video

boven: fragment Rosas danst Rosas (1983)
onder: fragment The Goldberg Variations, BWV 988 (2020)

boven: fragment A Love Surpreme (2017) 
onder: Achterland (1990)


Bronnen

Rosas.be

Dorpsplein: bezoek aan de voorstelling Achterland
Dorpsplein: bezoek aan de voorstelling Mitten wir in Leben sind (ode aan Pina Bausch)