2011 Italië/Frankrijk

Venetië

Isola di San Michele, eiland bij Venetië met begraafplaats. Hier liggen onder andere Igor Stravinsky, Ezra Pound en Joseph Brodsky begraven. En een E.H Douwes Dekker. Het betreft hier niet Multatuli. Ik lees het volgende verhaal: ‘Het is Everdina Huberta Barones van Wijnbergen, de eerste echtgenote van Multatuli. Na een menage à trois, haar opgedrongen door de man die vond dat hij veel geleden had, vluchtte Tine met haar kinderen naar Padua. Vijf jaar later, in 1874, het jaartal op de steen, overleed ze. Ze was straatarm. Vrienden gingen met de hoed rond voor haar begrafenis. Een Nederlandse vrouw uit Oegstgeest reist jaarlijks af naar haar graf om het te verzorgen.'

Jan Fabre - Pietas

Yoshi - Solaris

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Luca Crocicchi

Onbekend

Onbekend; werk over bootvluchtelingen

 

Genua

De Cimitero Monumentale di Staglieno, uit 1851, één van de grootste begraafplaatsen van Europa. Heel veel dramatische beelden. De vrouw van Oscar Wilde werd hier begraven. De begraafplaats haalde de cover van de single Love Will Tear Us Apart en het album van de groep Joy Division. Het is zo groot dat er een bus rijdt met meerdere haltes. 

Marseille

Een kort verblijf in deze Franse havenstad, één nachtje. Een beetje rondlopen in de wijk tussen het station en de haven. 

Villefort

Dit stadje zit in een rondreis van het werk. Mijn baas kon erg geanimeerd vertellen over het eten in het hotel en ja, als ik aankom heeft de kok, die tevens de eigenaar van het hotel is, moeite om achter de pannen vandaan te komen om mij in te checken. De aangename geuren hangen in het hele hotel.  's Avonds zit ik tussen de oudere mensen in de eetzaal, zij vragen aan mij wat ik daar kom doen. Het eten is inderdaad verrukkelijk. 

Chapeauroux

Ook deze plaats zit in de rondreis. Het dorpje bestaat uit één straat, het is bijzonder dat er een trein stopt. Als ik aankom is het hotel gesloten. Ik ga even wat drinken in een soort cafeetje, een paar deuren verderop, eigenlijk in de woonkamer van de bewoners. Na twee uur beginnen ze wat meer te zuchten en op hun horloge te kijken. Gelukkig is het hotel inmiddels open. Ik word begroet door een enorm aardige eigenaar, Daniel. Het hotel heeft maar een paar kamers, elk in een eigen stijl vormgegeven. Daniel kookt voor me terwijl er prachtige klassieke muziek op staat. Na het eten maken we een wandelingetje naar het einde van de straat. Ik spreek nauwelijks Frans en hij nauwelijks Engels, en toch krijgen we in twee dagen een warme band en hebben we mooie gesprekken van weinig woorden. 

Op de tweede dag maak ik een lange wandeling door de omgeving, bossen, dorpjes, blaffende honden en trots op mezelf vanwege de lange afstand. Thuis krijg ik weer een heerlijke maaltijd voorgeschoteld door Daniël.

Le Puy

Le Puy-en-Velay is een bekende startplaats voor pelgrims die van hieruit samen naar Santiago de Compostela reizen. Het centrum heeft een middeleeuws karakter met oude smalle straatjes, de grote beelden die boven de stad uit torenen en de bijzondere kapel van Saint-Michel-d’Aiguilhe op een hoge rots.

Parijs

Voordat ik met de trein terug naar huis ga nog even langs het Rodin museum in Parijs.