2013 Düsseldorf

 

Met zus en zwager een weekend naar Düsseldorf. Naast de Altstadt bezoeken we ook de Medienhafen. Het oude havengebied is de laatste jaren getransformeerd in een plek waar oude havenelementen samengesmolten zijn met nieuwe architectuur. Het gebouw wat meteen opvalt is het Neue Zollhof, van architect Frank O. Gehry, tevens ontwerper van het Guggenheim museum in Bilbao.

In dezelfde wijk staat ook het Roggendorf-Haus. Dit gebouw wordt beklommen door 24 felgekleurde poppen. Deze poppen, Flossis genoemd, zijn het werk van kunstenares Rosalie uit Stuttgart.

In de stad staan acht reclamezuilen met daarop beelden van kunstenaar Christoph Pöggeler. Zijn project heet 'Pilaarheiligen'. Hierin plaatst hij alledaagse mensen in de openbare ruimte. Op deze manier wil hij mensen als individu zichtbaar maken. Tegelijkertijd verwijst hij naar samengestelde groepen zoals kinderen, collega's, daklozen of vreemden.

Op ongeveer een half uur afstand van Düsseldorf ligt het dorpje Neuss, en daar is Museum Insel Hombroich. Het museum werd opgericht door de makelaar en kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller, die werken van grote kunstenaars verzamelde, zoals Matisse, Cezanne, Rembrandt en Rietveld. Het is een nieuw soort museum in de openlucht met als motto 'kunst parallel aan de natuur' en bestaat uit meerdere delen. Er is een beeldenpark met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen met moderne en hedendaagse kunst. In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis met tegenwoordig gebouwen, ateliers en instellingen voor hedendaagse kunst en architectuur. Daar staat ook het nieuwe gebouw van Tadao Ando voor de Langen Foundation. Dit gebouw bevat de collectie van het echtpaar Viktor en Marianne Langen, die bestaat uit traditionele Japanse tekenkunst en moderne schilderkunst.