Waterloopbos


Met vriendin H. naar het Waterloopbos, in Flevoland.

Het Waterloopbos is een historisch openluchtlaboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er onder andere restanten van het onderzoek naar de Deltawerken. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Daar was veel onderzoek voor nodig. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was. In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd.

Woensdag is er een nieuw kunstwerk geopend, het Deltawerk. Kunstenaars hebben het testmodel voor de stormvloedkering nieuw leven ingeblazen. Tweehonderdveertig meter lang, vijf meter breed en zeven meter diep.


Langs de waterkant staan kinderen én ouders met een schepnetje. De inhoud ervan legen ze in plastic bakken gevuld met water. Er zijn geplastificeerde vellen waar voorbeelden op staan waar je de dieren mee kan vergelijken. En er staan mensen van natuurmonumenten bij om te helpen.

Het blijkt nog bijzonder lastig om een paddenstoel scherp op de foto te krijgen. Door de lichamelijke houding maar ook omdat de camera de neiging heeft om de omgeving scherp te stellen maar niet het onderwerp.

Beetje spelen met lijnen, composities en weerspiegelingen.