Heusden

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,

rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;

en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,

boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.

de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,

en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman 


Het gedicht van Marsman bespraken we laatst tijdens de taalles die ik geef aan anderstaligen. En bij het voorlezen zag ik het landschap vóór me, en werd ik weer zo blij van het land waar ik woon. En het is dit landschap wat we zagen deze dag. 

Het tielen kreeg vandaag een extra verdieping: ven-tielen. Zo'n dag waarop je leeg moet lopen, weer wat rust in de kop moet zien te krijgen. En wat helpt dan beter dan iets ondernemen? Mooie routes door eigen land, met pontjes, kastelen en schattige dorpen.

Vanaf de Waaldijk in Vuren heb je een mooi uitzicht op Slot Loevestein. We nemen de pont naar Brakel en rijden ook aan die kant van de Waal nog even naar het kasteel, in Poederoijen.

Ik was al twee keer eerder in het Slot, toen heb ik ook een rondleiding gevolgd. Ik weet nog dat ik daar de boekenkist van Hugo de Groot zag en dat ze uitlegden waarom een vensterbank een vensterbank heet. Nu alleen de buitenkant.

We volgen de weg langs de meanderende Afgedamde Maas, naar Aalst. Daar een klein pontje naar Veen en vervolgens via een prachtige route langs dijkhuisjes naar Andel. Daarna rijden we door naar Heusden, de eindbestemming. 

Heusden is een gerestaureerde vestingstad aan de Maas, en heeft ongeveer 1300 inwoners. Het lijkt op Naarden, maar dan authentieker, ouder en gezelliger.  

De Vismarkt is het centrale plein, met meerdere cafés. Vanaf daar kijk je uit over de haven en de molens op de noordelijke vestingwallen. 

Het stadje heeft meerdere straten die heerlijk middeleeuws aan doen. Met mooie namen zoals het Weessteegje of de Wittebroodstraat. Het feit dat kasteel Heusden niet op de VVV-bordjes staat had al voldoende moeten zeggen. Alleen nog wat muurtjes resten, ze gaan op in een grote speeltuin. 

Een heel fijn dagje ventielen.