Birkhoven / Monnikenbos


Terug naar het gebied waar een kleine twee weken geleden nog werd geschaatst op de Bosvijver. Nu fluiten de vogels, rennen kinderen over de paadjes en zitten stelletjes verliefd op bankjes te zoenen. Ik begin naast de dierentuin, in Birkhoven en kom langs Camping & Chaletpark 't Monnikenbosch. De rook kringelt uit één van de yurts en verspreidt een aangename geur. 

Het Monnikenbos is een natuurgebied bij Soest en ligt tussen Birkhoven en de Korte Duinen. Dit gebied behoorde tot het klooster Mariënhof dat in 1419 in De Birkt werd gebouwd. In 1543 werd dit klooster geplunderd door Maarten van Rossum. Hij was een Gelderse legeraanvoerder die zeer werd gevreesd voor de nietsontziende manier waarop hij oorlog voerde. De monniken vluchtten binnen de stadsmuur van Amersfoort. De Korte Duinen kenmerkt zich door omvangrijke zandverstuivingen, heideterreinen en bossen. 

Wat een rustgevende plek. Een schril contrast met de beelden van het overvolle Vondelpark later deze dag. Ik weet wel waar ik liever ben. 

grote Bonte Specht