Zeldertsepad


Hoogland is eigenlijk Amersfoort, mijn woonplaats. Toch moet ik nog ruim een half uur fietsen voor ik het beginpunt van dit klompenpad heb bereikt. Deze wandeling gaat door het buitengebied van Hoogland, wandelen door de polder, langs boerenerven en door weilanden. 

Een deel van de route voert langs de Grebbelinie. Deze waterlinie op de grens van Gelderland en Utrecht werd aangelegd in de 18e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog maakte de linie onderdeel uit van de Nederlandse hoofdverdediging. Na de oorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan veertig kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu enigszins verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs het Valleikanaal en de Eem. En daar loop ik nu doorheen.

Een volwassen meerkoet en kleintjes. Nooit eerder gezien dat ze van die rare poten hebben, beetje de clown onder de vogels. 

Ik fotografeer 'm maar heb geen idee wat voor vogel het is. Thuis vertelt de app me dat dit een kemphaan is.

En ook voor deze foto gebruik ik de app Obsidentify om achter de naam te komen: een grutto. 

Als ik dan ook nog op de site van de vogelbescherming lees dat ze de kemphaan beschrijven als een spectaculaire, zeldzame weidevogel word ik helemaal blij. Dat ik die zomaar heb mogen zien. Het is een ernstig bedreigde vogel die nog maar nauwelijks in ons land voorkomt. In het voorjaar hebben ze een opvallende kraag. Ze voeren schijngevechten met elkaar om de gunst van de vrouwtjes. 

Hier nog een hele serie van de grutto. Ik ben zo blij dat 'ie op een paaltje zit en ook rustig blijft zitten. 

Veel stukken asfalt maar af en toe ook lekker door de weilanden. Dat mag nu weer, het broedseizoen is voorbij. 

scholekster

kievit

kokmeeuw

duif

Laatst vertelde iemand me over een kerk op industrieterrein De Isselt van mijn stad. Op de terugweg naar huis ga ik er naar op zoek, en zie hier! Wat een pareltje, tussen alle bedrijven staat daar zomaar opeens dit huis. Dirk Cosijn van Isselt stichtte in 1339 een kapel. In de 17e eeuw werd er een herenhuis tegenaan gebouwd. Later werd het huis afgebroken en kwam de huidige boerderij ervoor in de plaats. Onder de kapel bevindt zich een grafkelder, in de kapel hangen rouwborden voor mensen die in de boerderij hebben gewoond.