2008 Engeland

 

Op het werk verkopen we rondreizen en ik zou ze allemaal wel willen doen. Ik begin met een reis door Engeland. Op het station van Brussel gaat mijn camera kapot en in Engeland blijkt deze niet even te repareren. Dus koop ik daar een eenvoudig toestel. Het maakt me wel even flink chagrijnig, foto's maken geeft me altijd een goed gevoel. 

Met de dagtrein via Brussel naar Londen, van daar de nachttrein naar Penzance en nog een stukje door naar St. Ives. Deze stad zou vanwege het bijzondere licht en de mooie ligging meerdere kunstenaars hebben geïnspireerd. Ik bezoek het Tate St. Ives museum en ga met de bus naar Land's End, door van die James Herriot-achtige landschappen om aan de kust zowat uit mijn kleding gewaaid te worden. 

Door werkzaamheden heb ik een moeizame reis van Cornwall naar Wales, naar het dorpje Llandanwg. Maar spoorwegpersoneel is reuze behulpzaam, komt naar me toe om me te helpen en voor het laatste stukje krijg ik een taxi omdat ik er anders niet kom. In het hotel word ik erg hartelijk ontvangen door de eigenaren. Het dorp is zeer klein, een paar huizen, een weg naar het strand, wat schapen. Ik wandel in een uurtje naar Harlech, een stadje met wat winkeltjes en een kasteel. 

De volgende bestemming is het Lake District. Daarvoor neem ik eerst een boemeltreintje naar Porthmadog, en dan met een smalspoorstroomtrein naar Blaenau Ffestiniog. Vandaar met een trein door Snowdonia, een prachtig natuurgebied, naar Ravenglass.

Ravenglass is een mooi gelegen dorp. Vanuit mijn hotelkamer heb ik een mooi uitzicht over het water. Ik maak er een ritje met een smalspoortreintje naar Eskdale en loop vanaf het eindpunt naar Muncaster Castle. Vanaf daar loop ik door de bossen weer terug naar het hotel. Een hele mooie route. Daarna reis ik verder noordwaarts, naar Fort William. Een wat grotere plaats waar veel mensen naar toe gaan voor outdooractiviteiten. 

Ik neem de trein door de Schotse Hooglanden naar Mallaig. Vandaar gaat de ferry naar Armadale, op Isle of Skye. Af en toe gaan er bussen naar Portree, mijn eindbestemming, maar ik krijg een lift van een aardige oudere dame. Ik slaap in Pink House, aan het water. Een heel mooi ruig eiland, ik zou het nog wel eens wat uitgebreider willen bezoeken. Maar de terugreis dient zich al weer aan. Met de bus naar Kyle of Lochalsh, de trein naar Inverness en de nachttrein naar Londen. Vanaf daar terug naar Nederland.