2007 Italië

Milaan

Met de nachttrein van Nederland naar Milaan. Na even rondkijken neem ik de dagtrein naar Rome en dan de nachttrein naar Palermo.

 

Palermo

Rome

Colosseum, grootste amfitheater in het Romeinse Rijk, met plaats voor meer dan vijftigduizend toeschouwers.

Bij normale spelen in het Colosseum werden ’s morgens wilde-dierengevechten gehouden waarbij bestiarii (wilde-dierenvechters) vochten met allerlei wilde dieren in venationes (jachtpartijen). Tussen de middag was er voor geïnteresseerden een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren werden gegooid (damnatio ad bestias). Het middagprogramma met de gladiatorenshows (munera) vormde het hoogtepunt.

Kort na de opening werden volgens de overlevering ook naumachiae (zeeslagen) gehouden. Nadat men de arena met miljoenen liters water had laten vollopen, werden beroemde zeeslagen uit de geschiedenis geënsceneerd. De gladiatorengevechten werden afgeschaft nadat het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. Het Colosseum bleef hierna nog wel in gebruik voor andere voorstellingen, voornamelijk venationes, waarbij gejaagd werd op wilde dieren. De laatst bekende voorstelling werd gehouden in 523. 

Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. 

Pantheon, antieke tempel uit de 2e eeuw na Chr.

Ponte Vittorio Emanuele II
met op de achtergrond het Vaticaan

 

Vaticaanstad

Venetië

Brug der Zuchten. De brug is een verbinding tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Vroeger moesten de veroordeelden over deze brug lopen alvorens ze in de kille en vochtige kerkers werden opgesloten. Via de raampjes van de brug zagen de gevangenen dan voor de laatste keer het daglicht. De naam Brug der zuchten refereert aan hun zucht op weg naar hun bestemming.

 

Foto boven: uitzicht op de Campanile op het San Marcoplein vanaf Canal Grande.

Foto onder: San Marcoplein.

Venetië - Biënnale

Een prachtig persoonlijk project van kunstenares Sophie Calle in het Franse paviljoen. Ze krijgt een brief van haar vriend waarin hij de relatie verbreekt. Zij laat hier diverse vrouwen op reageren, een advocaat, een actrice, een clown, een kind, een operazangeres, een schilderes, een schrijfster, een politiecommissaris, een kok, en vele anderen.

 

 I received an email telling me it was over. 
 I didn't know how to respond.
 It was always as if it hadn't been meant to me.
 It ended with the words, "Take care of yourself." 
 And so I did.
 I asked 107 women, chosen for their profession or skills,
 to interpret this letter.
 To analyze it, comment on it, dance it, sing it.
 Exhaust it. Understand it for me. Answer for me.
 It was a way of taking the time to break up.
 A way of taking care of myself.

Morrinho Project, weergave van een Braziliaanse krottenwijk, gemaakt door bewoners van een krottenwijk in Rio de Janeiro.

El Anatsui (Ghana) - Old Man's Cloth

Milaan

Cimitero Monumentale, aangelegd in 1863, bestemd voor de rijke inwoners van de stad Milaan.