2015 Sicilië

Noto

Noto ligt aan de oostkust van het Italiaanse eiland Sicilië, aan de voet van de bergen. De stad lag eerst enkele kilometers noordwestelijker, maar is na een zware aardbeving op deze plek herbouwd. Het barokke centrum staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Noto werd al door Homeros genoemd. Volgens de Griekse overleveringen eindigde hier de vlucht van Daidalos over de Ionische Zee en volbracht Herakles hier zijn zevende taak. Ook zijn hier meerdere films opgenomen. De gebouwen hebben een mooie warme honingkleur, door het gebruik van tufsteen. De zon geeft de gebouwen een extra geel-rode kleur. De stad is klein. Er zijn twee parallel lopende hoofdstraten waaraan de belangrijkste gebouwen staan, zoals het stadhuis en de kathedraal, aan het centrale plein. 

Ik verblijf hier een paar dagen in een erg leuk appartement met uitzicht op de hoofdstraat en het theater. Ik dwaal door de straatjes, ga kerken in, musea, palazzo's en het theater, bewonder de mooie gevels, en zit op de trappen van de kathedraal of de terrasjes. De meeste toeristen komen alleen een paar uurtjes met een excursie vanuit een andere stad, daarom valt het mee met de drukte. 


Taormina

Taormina, waar ik na drie dagen met de trein heenga, is veel toeristischer. De plaats ligt aan de Ionische Zee. Ook hier zijn films opgenomen, zoals The Godfather part III. De meeste mensen komen hier vanwege het oude Griekse theater met uitzicht op de Etna, ik ook. Het autovrije stadje staat vol met middeleeuwse huizen, imposante kerken en gezellige restaurantjes. 

Ik maak een wandeling naar het nabijgelegen plaatsje Castelmola, uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Sicilië. Een mooie kerk, heerlijke pleintjes en een prachtige omgeving. Weinig toeristen hier, dus lekker rustig.