Februari wandelingen


Den Treek

Het is mijn bedoeling om het wandelen weer op te pakken. En als de natuur zo bij je om de hoek ligt wordt het ook wel erg makkelijk gemaakt. Dus wandel ik deze dag door natuurgebied Den Treek, met nog een mooi laagje winter. Ook al liep ik hier vaker, iedere keer toont het gebied me weer een ander gezicht.

Zeister Bos

Op het werk bij het hospice zit ik in de uitvaartgroep. Dat betekent dat als we een rouwkaart krijgen van een overleden gast, we proberen naar de uitvaart te gaan. De familie waardeert het enorm als we er zijn. Daarnaast is het voor ons fijn om een completer beeld van iemand te krijgen, iemand niet alleen te kennen uit die laatste fase. Ik vind het ook fascinerend om te zien hoe verschillend dat afscheid wordt vormgegeven en ik krijg een intieme inkijk in de verhoudingen binnen iemands familie.

Na afloop loop ik het nabijgelegen Zeister Bos in, om de indrukken van deze ochtend een plek te geven. 

Zeister Boslust

Wederom een bezoek aan een uitvaart. Ik ben dit keer met de auto, omdat ik wil blijven oefenen nu de rijlessen voorbij zijn. Ik heb me ervan verzekerd dat er ruim voldoende parkeermogelijkheden zijn, het inparkeren is nog een grote onzekerheid. Na de bijeenkomst bezoek ik een nabijgelegen begraafplaats, Zeister Boslust.
Enige weken geleden zag ik een aflevering Dr. Nasrs Wunderkammer, waarin Ramsey Nasr samen met Olga Zuiderhoek op een begraafplaats op zoek gaat naar de diverse korstmossen. Ook hier kom ik ze volop tegen, naast andere stenen die me opvallen door hun teksten, hun eenvoud. Vooral de steen met 'mams' ontroert me. Vanwege privacy heb ik de leesbare namen weggepoetst. 

Meulunterenpad

Het is weer eens tijd voor een klompenpad, dit keer het Meulunterenpad bij Lunteren. Dit pad raakt het Valkschepad, wat ik eerder liep. Ik hou van winterbossen. De kaalheid toont de de structuur van de takken, zoals het ontbreken van haar de vorm van een schedel blootgeeft. Ik hoor veel vogels, maar ze zitten hoog, moeilijk te vangen op een foto. Verder is het heerlijk rustig.

Volgens de lokale overlevering ligt op de Lindeboomsberg het geografisch middelpunt van Nederland. Voor de berekening is uitgegaan van de vier uithoeken van ons land: Vaals (zuidoost), Rottumeroog (noordoost), Sint Anna ter Muiden (zuidwest) en Terschelling (noordwest). Dit is dan de plek waarop de afstand naar Rottumeroog en Sint Anna ter Muiden en de afstand naar Vaals en Terschelling gelijk is. 

Er zijn meer plekken die zichzelf het middelpunt noemen, zoals in Soest, Baarn en Amersfoort. 

Een mooie afwisselende wandeling, over zandwegen, door weilanden, langs bossen en akkergronden.