In plaats van kadootjes geven, organiseren zus Noortje en ik een dagje uit voor zowel mijn schoonzus als mijn broer. Vandaag is het de dag voor mijn schoonzus, we nemen haar mee naar Paleis Soestdijk. In het kader van Lente in de maak! is het paleis tijdelijk geopend
Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. De jonge stadhouder Willem III, een fervent jager, kocht de hofstede aan de Zoestdijck in 1674. De stadhouders jaagden er, hun weduwen brachten er hun zomers door. In 1795 verloor de familie het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk ‘genationaliseerd’. Het veranderde zelfs even in een Franse kazerne.
In 1815 was alles weer anders. De Fransen waren weg, Nederland was een koninkrijk en de kroonprins – de latere Koning Willem II – kreeg het jachtslot cadeau voor zijn optreden in zijn veldslagen tegen de Fransen.
Orangerie, vroeger gebruikt als overwinterplaats voor sinaasappel- en citroenbomen, ontworpen voor koning Willem III.
De kroonprins en zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna, lieten Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis. Er kwamen twee zijvleugels en alles werd naar de smaak van de tijd – in empirestijl – ingericht. Ook na hen bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken als zomerverblijf. Vooral Koningin-moeder Emma kwam er graag. In 1928 kreeg zij voor haar 70ste verjaardag een bijzonder geschenk: elektrisch licht op Paleis Soestdijk.
Permanent bewoond werd Paleis Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk hun intrek namen. Het Nederlandse volk had het paar als Nationaal Huldeblijk een verbouwing aangeboden. Het paleis kreeg centrale verwarming en een comfortabel, modern appartement aan de achterzijde.
In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Tot de bevrijding in 1945 week het prinselijk gezin uit naar het buitenland. Opnieuw herbergde Paleis Soestdijk buitenlandse militairen, ditmaal Duitse officieren.
Na de bevrijding keerde het gezin terug en in 1948 volgde prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Paleis Soestdijk werd daarmee de koninklijke residentie. Onvergetelijk zijn de feestelijke defilés die op Koninginnedag door de voltallige koninklijke familie op het bordes werden afgenomen.
Toen prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin, in 1980, was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven er wonen tot hun dood in 2004. In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed.
Telefooncentrale in het souterrain @Noortje
Op de begane grond zijn een aantal kamers ingericht als tentoonstellingsruimtes. Er hangt werk van Sierk Schröder en M.C. Escher. Op dit moment stopt mijn camera ermee. Dus ga ik verder met mijn telefoon, hetgeen niet altijd bijdraagt aan de kwaliteit. Daarom op deze pagina ook een aantal foto's die mijn zus maakte.
De foto's van de kunstwerken hieronder zijn van internet, zodat ik ze zonder spiegeling kan laten zien.
Escher; links Drie werelden
rechtsboven Puddle, rechtsonder Rippled surface.
Sierk Schröder - Liggende vrouw voor een spiegel
Sierk Schröder - titel onbekend
foto's van de koninklijke familie
Witte eetzaal
alledrie en de twee foto's erboven @Noortje
In de Stuczaal is de privé collectie van Tik Bayer-Looman met unieke beschilderde en bewerkte eieren. Het merendeel is niet mijn smaak, maar de middelste vind ik wel mooi. Als enorme verrassing krijg ik deze een paar dagen later van mijn zus cadeau voor mijn verjaardag.
Het paleis en het bijbehorend landgoed is dus in 2017 verkocht aan MeyerBergman Erfgoed Groep. Het gebied zou een 'proeftuin' moeten worden voor innovatie, waar instituten, bedrijven en starters zich aan een breed publiek zouden kunnen presenteren. Ook zouden er horecavoorzieningen, zoals een 120 kamers tellend hotel komen. Het bosgebied dat nu nog is afgesloten, zou open gaan voor recreanten. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne werd een appartementencomplex gepland en in de directe omgeving daarvan 98 woningen. Het plan was dat het paleis vanaf 2020 grondig gerenoveerd en gerestaureerd zou worden, hetgeen hoognodig is.
Speelhuis Ixenieta. De naam is samengesteld van de laatste letters van Beatrix, Ireen en Margriet. Dit was het huisje waar ze speelde.
Als ze er pannenkoeken bakten en de melk was op konden ze met een bel een bediende laten komen.
Tegenstanders waren vanaf het begin argwanend over de intenties van de MeyerBergman Erfgoed Groepen vrezen dat achter de mooie schetsen een verdienmodel schuilt dat ten koste van de omgeving gaat. Zo moet voor de bouw van negen appartementengebouwen een stuk oud bos worden gekapt. Nadat de gemeente Baarn na jarenlange discussies in 2022 eindelijk groen licht had gegeven voor de nieuwe invulling van het paleis brachten diverse omwonenden en organisaties hun bezwaren naar de Raad van State. En daar ligt het nu nog steeds.
Filmmaker Frans Bromet heeft over de hele gang van zaken betreffende de aankoop en plannen van Paleis Soestdijk een documentaire samengesteld, die op 20 oktober 2022 bij de EO werd uitgezonden, genaamd Het Nieuwe Soestdijk. Hieronder zie je de trailer.
Andere Tijden maakte een documentaire waarin het programma op zoek ging naar 'het huis' achter het paleis. Ze schetsen het 'gewone leven', met prachtige filmpjes van de bewoners en hun gezinsleven.