Millinger theetuin

Mijn verjaardag begint een dag ervoor. Bij de Hema mag ik met mijn klantenpas een gratis tompouce ophalen. Ik bof, het is een XL-versie. Die kan ik natuurlijk niet een hele dag in de koelkast laten wachten. 

En dan de dag waarop je ineens een jaar ouder bent. Met mijn beste vriendin ga ik naar de Millinger theetuin. Ik was er lang geleden, toen het nog minder ontwikkeld was en ze nog geen wijn schonken. En ik was er een paar jaar terug, met de fiets. 

Maar eerst een tussenstop op Landgoed Duno in Doorwerth, bij het Azalealaantje. 

De azalea's zijn al uitgebloeid maar zijn ook dan nog steeds fotogeniek (foto links). Ze maken plaats voor de bloemen van de Rhododendron (foto rechts). De plek biedt een mooi uitzicht over de Nederrijn en het Stuwcomplex Driel (foto midden).  

Je kunt niet met de auto bij de theetuin komen. Je rijdt bij Nijmegen de Ooijpolder in tot aan Kekerdom. Daar zet je de auto op een parkeerplaats aan de rand van het dorp (neem kleingeld mee, je moet iets betalen om de slagboom te openen) en dan loop je 2,5 km door een mooi natuurgebied naar de theetuin. 

avondkoekoeksbloem

Een prachtig aangelegde tuin, met overal zitjes en lekker vers eten. Rond 1978 zijn Coen van den Boogaard en Floor Oskam begonnen met het aanleggen van de tuin, vanaf 1994 is het een publieke theetuin. De twee mannen hebben daarnaast een huis en mooie tropische tuin in Spanje waar ze in de wintermaanden verblijven. Floor is vier jaar geleden overleden, Coen is terug in Spanje. De tuin is nu in handen van Rob Frowijn.

In de tuin staan ook diverse kunstwerken. Zoals deze figuratieve beelden van Else Ringnalda.

Geranium

Allium (Sierui)

maker onbekend

zitjes met in de boom kunstwerken van wol van Jolanda Meulendijks

werk van Harry de Leeuw

beeld van Yvonne Halfens

Veerle van Esser

Kaukasische smeerwortel

Roos met een Anomala dubia (onzeker)

Bergcentaurie

Veerle van Esser

Papaver

Rode lampenpoetser

Op de terugweg naar de auto is er magisch licht boven het water, niet vast te leggen op de foto. 

We stoppen nog even bij de vogelhut. We zijn getuige van een bijzonder 'gevecht' tussen twee futen en een meerkoet. De futen zwemmen af en aan met takjes om het nest te verstevigen. De meerkoet komt aan zwemmen maar wordt verjaagd. Als de futen weer even weg zijn bij het nest onderneemt de meerkoet een tweede poging en die lukt. Teleurgesteld druipen de futen af. Een  amateuristische video, niet scherp, maar het gaat om de sfeer van de situatie.

Heel fijn om mijn verjaardag op deze plek en in dit gezelschap te vieren.