Bloesemtocht

 

Het begint inmiddels een traditie te worden. Met een aantal vrouwelijke familieleden de lente vieren door de bloesem te bewonderen. Ik zet de route uit, mijn zus rijdt en mijn moeder en schoonzus laten zich verrassen. Deze keer niet naar de Linge maar het gebied tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede, het gebied tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Eerste tussenstop is Fort bij 't Hemeltje. Dit is het laatst gebouwde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verdedigde een strook grond die niet onder water te zetten was. Een deel van het fort doet dienst als kantoor voor organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Rondom het fort loopt een mooie wandelroute. 

We lunchen bij de gezellige theetuin De Winkel. De naam betekent in het Middelnederlands 'afgelegen plek'. Die naam is er waarschijnlijk aan gegeven omdat de boerderij nogal afgelegen lag. Ook was het huis af en toe een toevluchtsoord, eerst voor priesters en tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onderduikers. En nu dus een mooie pitstop voor bloesemgangers. 

We rijden terug door het pittoreske Wijk bij Duurstede en eindigen in het zeer aangename Cothen. Terwijl de rest van de familie met de auto terugrijdt naar het westen neem ik de bus naar huis. Vijf kwartier door de bossen, de natuur ziet er blij en uitnodigend uit. Een route vol inspiratie voor fietstripjes.