De Timmerwerf + ss Rotterdam

 

Vandaag nemen mijn zus en ik onze broer mee op verrassingstocht.

We beginnen met Museum De Timmerwerf in De Lier. Het museum is gevestigd in het pand waar van 1642 tot 1999 een timmerzaak zat. De werkplaats is zoveel mogelijk intact gelaten, het lijkt alsof de timmerman even weg is. Geen keurig geordende uitstalling, maar oude gereedschapskisten vol met gereedschap dat we nog kennen uit de tijd dat we mochten klussen met onze opa en vader. Gereedschap waar je aan mag zitten. Mijn broer vertelt en demonstreert de werking als wij die niet (meer) kennen.

De achterliggende woning met woonkamer, keuken en bijkeuken is in de stijl van 1900 ingericht. In de werkplaats beneden wordt af en toe een timmerfeest voor kinderen georganiseerd en achter het sympathieke museum is een gezellig theehuis.  

Na de lunch rijden we naar de ss Rotterdam, het legendarische voormalige stoomschip van de Holland Amerika Lijn.

Op 13 september 1858 wordt de boot gedoopt door Koningin Juliana en een jaar later begint het schip aan haar eerste reis, naar New York. Kroonprinses Beatrix vaart ook mee. 

In de periode tot 1971 maakt de ss Rotterdam transatlantische overtochten en cruises. Na 1971, als er teveel concurrentie komt van de luchtvaart, wordt het schip alleen nog ingezet voor cruises naar verre oorden. Eind jaren negentig voldeed het niet meer aan alle nieuwe veiligheidseisen en moderne wensen. Onder een nieuwe naam, de ss Rembrandt, worden nog korte cruises in met name Europa uitgevoerd. In 2000 wordt het schip aan de ketting gelegd. Vijf jaar later wordt het schip met sleepboten van Gibraltar naar Rotterdam vervoerd waar de oude naam weer op het schip verschijnt en het in de oude staat wordt teruggebracht. 

Tegenwoordig is het een plek waar je kunt eten, slapen, vergaderen, feesten. Er is een escaperoom en er worden rondleidingen verzorgd door oud personeelsleden. Dat laatste doen wij. 

We krijgen een kijkje in de machinekamers met verdampers, ketels, generatoren en turbines. 

Ook zien we de brug, het binnen- en buitenzwembad en kamers van de crew. 

Ik ben niet zo heel erg van schepen als vervoermiddel, ik ben meer van treinen. Toch is het enorm imposant om hier rond te kunnen lopen, het voelt alsof ik in een film ben beland. Leuke verhalen door enthousiaste oud werknemers. Een bijzonder geslaagd uitje met broer en zus.