Fietstocht Baarn - Amersfoort

Fietsboot Amerfsoort vaart gelukkig weer, vanaf 1 juli. Deze boot vaart in de zomermaanden dagelijks, de ene dag naar Huizen, de andere dag naar Spakenburg. Met ook stops in Soest, Baarn en Eemdijk. Geheel gerund door vrijwilligers die onderweg veel informatie geven over het gebied rond de Eem. Ik stap dit keer van de boot in Baarn.

Henk Ganzeboom is fotograaf en schrijver. Tijdens een bezoek aan de Kijkhut bij Nieuw Statenzijl leerde hij zijn eigen spiritualiteit kennen. Daar begreep hij dat spiritualiteit altijd een proces in jezelf is, niet gebonden aan een plaats. Toch zijn er plekken in Nederland waar je beter toegang hebt tot jouw spiritualiteit, plekken met een bijzondere energie, een speciale toegang tot je hogere bewustzijn. Hij schreef een boek met negentien bijzondere plekken in Nederland. Plekken die volgens hem een lange geschiedenis hebben en waar je veel kunt ervaren. Eén van die plekken is een kruispunt bij Eembrugge. Volgens de auteur is dit een plek "waar alles doorheen stroomt: ‘alle gedachten, gevoelens, lief en leed, zorgen en geluk, het diepste en het hoogste, ja, alles wat we samen beleven’. 

Ik ben hier niet zo van. Maar een leuke aanleiding voor een fietstochtje, toch? Dus fiets ik naar dit kruispunt. En dat is wat het is. Een kruispunt. Midden in de polder. Tussen een veld met koeien. Een ander veld wordt bemest, ooievaars lopen statig op de mest af. Op de A1 verdrijven voorbijrazende auto's ieder spoortje van spiritualiteit. Het enige wat ik voel is duizeligheid als ik tevergeefs probeer zo snel mogelijk rondjes te draaien om het hele kruispunt op de panoramafoto te krijgen. 

Maar wel een leuke route weer. Ik fiets terug via de kapel van Coelhorst, uit de 14e eeuw, en kom via de prachtige Koppelpoort mijn woonplaats weer binnen. Naast de poort staat restaurant Dara. Op hun dak stond lange tijd een bord met poëtische teksten. Vijf jaar geleden maakten omwonenden bezwaar, hun uitzicht zou worden belemmerd en het bord werd weggehaald. Maar het staat er weer, sinds vier maanden. Iedere maand verschijnt een nieuwe tekst. Via de website https://www.tekstisoppermachtig.nl/ kun je zelf een suggestie doen of een favoriet kiezen voor de volgende maand.

De eerste tekst na vijf jaar, in april, luidde:
DE MENSHEID REDDEN DOOR THUIS TE NIKSEN
DAT IS PAS EEN GAAF VERHAAL VOOR LATER

Lang leve de kunst!