Planken Wambuis

Vlakbij Otterlo ligt het natuurgebied Planken Wambuis. De naam is afkomstig van een oude herberg die in 1782 in dit gebied werd gebouwd. De naam zou verwijzen naar een oude houten hut of naar een wambuis, een houten kledingstuk waarin je je niet bewegen kunt. Ook zou planken wambuis een eufemisme zijn voor een doodskist. De waarschijnlijkste verklaring is dat het veel voorkomende woord wambuis als plaatsaanduiding wel is afgeleid van het kledingstuk, maar hier staat voor een eenvoudig bouwwerk.

Ik heb een nieuwe fotocamera en daar moet mee worden geoefend. Daarnaast moeten er nog wat kilo's af. En dus ga ik de komende tijd vaker naar een natuurgebied om te wandelen en te fotograferen. 

Tussen een lange rij met oude beuken loop ik het gebied in. Het is nog redelijk vroeg en lekker rustig. Bij het uitzichtpunt kijk ik uit over de graasweide met nog een laagje nevel. Af en toe doemt een donker Spaans rund op.  

De landschappen zijn divers. Qua structuur en qua kleur. De grote statige beuken en de ranke berkenstammetjes. De akkers met de uitgebloeide hei, de stammen op de grond, bedekt met felgroen mos, het bos waar de bruinrode tinten van de herfst nog zichtbaar zijn. 

Terug bij het uitzichtpunt word ik omringd door een groep Spaanse runderen. Een paard komt op me af. De stoom komt met elke adem uit haar mond. Ze komt steeds dichterbij. Dan rent ze vlak langs me de heuvel af. 
Een man en een vrouw komen naar het punt gelopen. "Wat voor één is dat er?" vraagt hij terwijl hij naar mijn camera kijkt. Ik noem het merk. "Ik heb een Sony", zegt hij. "Die kan nog net iets meer dan de jouwe." Tuurlijk joh. Laten we een wedstrijdje doen wie de grootste heeft. Als ik mijn tas pak komt hij weer naar me toe. "Veel mensen hebben een Canon. Die denken dat ze een goede camera hebben. Maar het enige wat ze hebben is een goedkopere." Hij lacht een lelijke lach. 

Ik begeef me naar de uitgang. Trots op de afstand die ik vandaag toch maar weer heb afgelegd. Me beter bewust van wat ik nog over mijn camera moet leren. Er zijn nog zoveel mooie gebieden in eigen land.