Natuurpark Lelystad


Het valt niet mee, om half 8 opstaan, maar het lukt. Om 9 uur zit ik in de trein naar Zwolle, daar stap ik over naar Lelystad om daar de OV fiets te nemen. Door vreselijke woonwijken en mistige landschappen, en 25 minuten later parkeer ik mijn fiets bij het bezoekerscentrum.

In dit park leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zoals edelherten, moeflons, otters, bevers en elanden. Op de website staat dat de dieren in grote leefgebieden leven en dat het dus een uitdaging is om ze te spotten. Dat zal blijken.

Via de plattegrond loop ik naar de plekken waar edelherten zouden moeten staan, moeflons, ooievaars. Otters en bevers. Maar niet vandaag. De wilde zwijnen staan gelukkig wel op hun plek, te soppen in de modder. Ze slurpen onverstoorbaar aan de grijze smurrie.

Het park is aangelegd in 1972. Het oogt op veel plekken ouder. Tegelijkertijd blijft het netjes, met keurige paden en hekken tussen dieren en mensen. Het voelt daarom meer als een openbare dierentuin dan een natuurgebied.

wisenten

przewalskipaard

op de weg naar de uitgang spot ik toch nog twee elanden