Stoutenburgerpad

 

De komende maand wordt het tielen in eigen regio. Ik wil zo min mogelijk met openbaar vervoer in deze tijd, dus zoek ik routes uit die lopend of fietsend vanaf huis te bereiken zijn. Vandaag is dat het klompenpad Stoutenburgerpad, een wandeling van 10 kilometer. Dit pad, met kasteel Stoutenburg als startpunt, voert langs boerenland, beken en natuurgebieden.

Ik ben vreselijk netjes opgevoed. Klompenpaden vind ik altijd nog een beetje spannend; ik denk altijd dat ik dan net die boer tegenkomt die er toch van baalt dat er wandelaars over zijn weiland lopen, ook al heeft hij daar eerder toestemming voor gegeven. Of dat ik midden tussen de koeien beland, zoals eerder op een klompenpad bij Woudenberg. 

Ik val een beetje uit de toon. Het doorgewinterde wandelpubliek loopt met outdoorjassen en wandelschoenen. Ik draag een hippe roze jas en veterboots. Toch kom ik er langzaam al wat beter in. De riempjes van de rugzak staan al beter ingesteld, en ik gebruik nu ook het borstbandje waardoor ik de schouderbanden niet steeds hoef op te hijsen. Mijn bh laat ik thuis, zodat ik ook die bandjes niet meer op hoef te trekken. Geen te strakke broek meer die ervoor zorgt dat ik mijn onderbroek de hele tijd uit mijn bilspleet moet plukken. 

Ik zet mijn fiets op landgoed Stoutenburg en loop eerst terug richting Amersfoort. Over de Engweg waar allerlei bordjes staan met verboden toegang maar waar wandelaars gedoogd worden. 

Langs de A28 liggen drie natuurgebieden naast elkaar: 't Scham, De Schammer en Bloeidaal. Deze vogelrijke gebieden bevatten bloemrijke hooilanden, bruisende beken en zompige moeraslanden. Heerlijk door de blubber glibberen, langs het ruisende riet.

Ik vervolg mijn weg langs de Barneveldse Beek. Ik zit kennelijk in een anale fase. Maar zo vaak zie ik niet van die groene drollen. 

En opeens wandel ik door een bamboebosje. Een klein spannend overdekt weggetje, alsof je even een sprookje in loopt. 

Het huidige kasteel Stoutenburg, een herenhuis dat in 1888 gebouwd werd als opvolger van een hele reeks eerdere vestingen. Het eerste Kasteel van Stoutenburg stamt uit 1259, opgericht door Willem van Amersfoort. Stoutenburg betekent 'trotse burcht'. In 1948 kocht de orde van de Minderbroeders Franciscanen het verwaarloosde gebouw en maakte er een klooster van. Eind twintigste eeuw werd het een 'milieuklooster', een Franciscaans milieuproject. Het huis wordt momenteel omgebouwd tot een zorginstelling met 24 appartementen voor ouderen met dementie.