Elleboogkerk + Noorderkerk


In de Elleboogkerk in Amersfoort huisde vroeger het Armando museum, tot het afbrandde in oktober 2007. Inmiddels is het gebouw opgeknapt en wacht het nog op een definitieve bestemming. Tot die tijd is het als Kunsthal Elleboog als popup beschikbaar. Ik bezoek een tentoonstelling van lokale kunstenaars. 

de opgeknapte Elleboogkerk, met een lichtstraat in het dak

Gertjan van der Stelt - Wave;
kort voor de start van de expositie overleed de kunstenaar.

Eveline van Duyl - voor: the long wait (for Simone de Beauvoir). achter: What about Jack (for Jacques Derrida)

Eveline van Duyl - titel onbekend

Eveline van Duyl - titel onbekend

De kunstenares bouwt al jaren aan haar 'eiland van gedachten'. Haar eilanden worden bevolkt door bekende filosofen en denkers. Ze bouwt haar denkende personages op vanuit alle mogelijke materialen. Een filosoof gemaakt van hout denkt heel anders dan een filosoof gemaakt van visnetten. 

Een paar dagen later ga ik naar de Noorderkerk in Amsterdam. Daar is Vincent meets Rembrandt, een 360-graden projectie op de muren van de kerk.

Vincent van Gogh raakte in zijn Amsterdamse periode gefascineerd door Rembrandt. De belangrijkste werken worden getoond, met behulp van 38 projectoren. De schilderijen komen tot leven met muziek en bewegend beeld. Spectaculair. 

De hele kerk wordt ondergedompeld in zonnebloemen of bloesemstruiken. Alles beweegt, stroomt, dwarrelt en suist over wanden en gewelven. 

Je kunt op de banken plaatsnemen of in het midden op een zitzak liggen en je vergapen aan de grote beelden om je heen. 

Een stem spreekt in het Engels citaten uit brieven van Van Gogh voor. Zo wordt er verteld dat Vincent graag naar de preken in de Noorderkerk kwam luisteren en geraakt werd door een preek over een zaaier, een thema dat later vaak in zijn werk terugkwam. 

Op zondagen wordt alles weggehaald omdat er dan diensten in de kerk zijn. 

Initiatiefnemers zijn Marcel Vos en Hennie Jaspers. Jaspers: “Als een gezin een dagje naar het museum gaat, dan is dat misschien niet voor iedereen een leuke ervaring. Het is er druk. Als je een specifiek schilderij wilt bekijken, staan daar veertig andere bezoekers voor. Er hangt een klein bordje bij en dat is het. Jonge mensen vinden dat niet meer van deze tijd. Hier kun je echt in de schilderijen stappen, je maakt het echt mee.”

eigen video van Vincent meets Rembrandt

eigen video van Vincent meets Rembrandt

eigen video's van Vincent meets Rembrandt