Speuldepad


Samen met mijn dinnetje loop ik het Speuldepad, bij Ermelo. Het lopen zit niet meer in mijn systeem, ik hoop het toch weer op te kunnen pakken. We lopen langs het dansende bomenbos, tussen de bijna uitgebloeide hei, klimmen over hekjes en bukken voor de paddenstoelen. En ook al is het een hele mooie gevarieerde omgeving, ze laat zich niet in foto's vangen. Dit keer dus niet veel landschappelijke foto's maar wat details uit de natuur.

Dan komen we bij de landgeiten. Ik kende ze nog niet, maar wat zijn ze leuk! Met dat haar voor de ogen en die glimlach. Ze stoten met hun hoorns tegen de boom en maken schattige geluidjes. Dinnetje vindt dit artikel over ze: Geiten schieten boswachter te hulp: 'Ze nemen de boompjes te grazen' - Omroep Gelderland (gld.nl). Ik zou de hele middag wel naar ze kunnen kijken.

eigen filmpjes van de landgeiten

wilde herfsttijloos

rood bramenblad

We lopen langs de maisvelden en zien mais in verschillende fases. Bijna kunst. 

Die witte dingen lijken wel knoflooktenen. Maar het blijkt builenbrand te zijn. Dit kan tijdens een warme zomer optreden. Hierbij worden in plaats van korrels builen, vruchtlichamen van de schimmel, in de kolf gevormd. De ontstane gallen worden in Mexico gegeten en gelden als delicatesse die huitlacoche wordt genoemd.  

Wat een mooie gezellige dag weer. Ik moet echt weer meer gaan lopen.