Wandelingen - november

In de maand november maakte ik een aantal wandelingen door verschillende herfstbossen. Hieronder de foto's.

Speulderbos - Onderduikershol Drie

Niet ver van Ermelo in het buurtschap Drie ligt een stukje geschiedenis verstopt in het Speulderbos. In dit bos zijn de restanten te vinden van een onderduikershol daterend uit de Tweede Wereldoorlog. Het hol is gebruikt tussen februari 1943 en juli 1944 en bood onderdak aan geallieerde piloten en andere personen die om wat voor een reden dan ook moesten onderduiken. Het bestond uit een leefruimte en enkele slaapvertrekken en was te betreden door een luik in de grond. Als vluchtweg was er een 75 meter lange ondergrondse vluchtgang gegraven waardoor men in geval van nood kon vluchten.

De ondergrondse hut is juli 1944 door Duitse soldaten ontdekt en doorzeeft met kogels. De 13 aanwezige mannen waren gelukkig net op tijd via de vluchtgang ontsnapt. Tegenwoordig staat er informatiebord bij het hol en worden de oude contouren door middel van gekleurde palen aangegeven. Ook de vluchtgang hoewel niet meer ondergronds is nog altijd goed herkenbaar aanwezig.


Heidestein (Zeist)

Landgoed Heidestein is een natuurgebied tussen Zeist en Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied bestaat tegenwoordig uit naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en waterpartijen. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door het eten van gras en jonge boompjes. 


Birkhoven

Birkhoven is een parkachtig bos en voormalig landgoed ten westen van Amersfoort. Het ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 60 ha. 

beeld van een ijsvogel bij de bosvijver in Birkhoven