Snorrenhoefpad

Vandaag loop ik klompenpad Snorrenhoefpad, een route van 10 km bij Achterveld en Leusden. De route voert langs oude boerderijen, door velden en over landgoed De Boom. Snorrenhoef is de naam van het buurtschap waar de wandeling begint. De naam verwijst vermoedelijk naar snorders en bedelaars die vroeger die vroeger in dit gebied verbleven. 

kievit

de Modderbeek meandert door het landschap

groot hoefblad

roodborst

Halverwege de wandeling kom ik door het dorp De Glind, een dorp door de gemeente Barneveld. Het dorp staat ook wel bekend als Jeugddorp De Glind, omdat hier van oudsher uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen in een gezinshuis. In het dorp zijn verschillende (jeugd-)zorginstellingen actief. De Glind biedt kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische of gedragsproblemen een omgeving waar zij kunnen leren wonen, werken en spelen. 

Thuis zoek ik op wat die witte bobbel is. Het blijkt een zilveren boompuist, een slijmzwam. Slijmzwammen zijn geen zwammen, al verspreiden ze zich wel met sporen. Daaruit ontkiemen piepkleine wezentjes, eencelligen, eerder diertjes dan plantjes. Die wezentjes kruipen rond, op zoek naar gezelschap. Vinden ze elkaar, dan trekken ze samen op. Het worden er steeds meer, tot ze een enorme kolonie vormen, een zogenoemd plasmodium. De slijmzwam-eencelligen kruipen als een soort weekdier over rottend hout en dood blad, om zich te goed te doen aan de schimmels en bacteriën. Zitten de buikjes vol, dan rusten de eencelligen onder een collectief pantser. Op dat pantser worden nieuwe sporen gevormd. Als die rijp zijn, nemen wind en regen ze mee.