Landgoed Heidestein/Bornia

Landgoed Heidestein is een natuurgebied tussen Zeist en Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug en grenst aan landgoed Bornia. Het gebied bestaat uit naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden, akkers en waterpartijen. Om de heidevelden van het gebied met elkaar in verbinding te brengen werd in de winter van 2007 op Heidestein en Bornia 15 hectare bos gekapt. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door het eten van gras en jonge boompjes. Heidestein is een officieel fokstation voor het Drents heideschaap. Dit is het enige gehoornde schapenras van Nederland.

Al snel komen we bij de schaapskooi. We denken een net geboren lammetje te zien, tot we het oormerk zien. 

In de middeleeuwen zorgde houtkap en overbegrazing door schapen voor grote veranderingen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied veranderde langzaam in een open vlakte met heidevelden en zandverstuivingen. 

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw verdwenen de schaapskuddes en werd er op grote schaal naaldbos aangeplant voor de productie van hout. Zo raakte de heuvelrug weer bebost. Op Heidestein en Bornia zijn de heidevelden en zandverstuivingen bewaard gebleven.

In 1912 is een houten theehuis gebouwd in de chaletstijl. Het gebouw staat hoog boven een vijver met eilandje en heeft een fenomenaal uitzicht over de omgeving. De gemetselde onderbouw diende vroeger als ijskelder en waterreservoir. Het wordt nu verhuurd als 4-persoons vakantiewoning. De slaapkamer bevindt zich in de voormalige ijskelder. Helaas ligt een verblijf iets boven mijn budget. 

dodaars

blauwe reiger

Prachtig gebied, heerlijk weer, goed gezelschap. Topdag!