Laarzenpad - Naardermeer

Op vier minuten rijden van station Naarden-Bussum ligt het startpunt van het Laarzenpad. Vandaag loop ik deze wandeling van Natuurmonumenten van zo'n 6 kilometer samen met mijn zussie. Op hun site staat dat het een wandeling is over vlonderpaden, dwars door weilanden en twee observatiepunten om vogels te kijken.

Op de site staat ook: Trek je laarzen aan! Volg het avontuurlijke vlonderpad dwars door het zompige moerasbos. Ik denk nog dat dat wel mee zal vallen in april, maar het is flink modderig en spannend op de smalle paden.
We horen veel vogels, maar ze spotten en vastleggen blijkt erg lastig. Dan maar wat andere beesten.

ooievaar

galloway

lammetje

grote Canadese gans

kwikstaart

Vogelkijkhut Naardermeer. In de verte rijdt af en toe een trein door het landschap, de trein van Amersfoort naar Amsterdam/Schiphol. Jarenlang zat ik in die trein, op weg naar mijn werk. Het blijft bizar, dat je zo dat gebied doorkruist. Toch was het ieder jaar een feestje als afwisseling met de bebouwde gebieden. 

Ik maakte een paar jaar geleden een fietstocht door dit gebied, maar zag toen weinig Naardermeer. Ik had niet gedacht er nog eens zo door heen te lopen en het zo van binnenuit te kunnen ervaren.

Wat blijven die zwanen toch prachtig! Zo sierlijk en gracieus. Die hals zo beweeglijk, zo zacht als een fleecevest. 

En dan opeens, vlak voor onze neus, terwijl we in het gras zitten in een poging het water aan de snavel van de zwanen vast te leggen, duikt de één op de ander.

De bovenste bijt in de nek van de onderste, die een jammerend of misschien wel gelukzalig geluid maakt. Ze waren hiervoor al druk bezig met zich op te poetsen, en draaiden al wat om elkaar heen. Mijn zus vermoedde al welke kant het op ging en ja hoor. Ik bedenk net te laat om te beginnen met filmen maar druk wel op tijd op het knopje voor het naspel. De lijven die nog net even nasidderen en vervolgens weer schoongemaakt moeten worden. Deze prachtige dans op de bühne vlak voor ons, geweldig om op de eerste rij te zitten.

lente!

reiger, let op de krullende nekharen