De Duintjes

Het is mooi weer vandaag. Ik maak een wandeling door het Speulderbos op de Veluwe, met zijn in wonderlijke bochten gegroeide eiken en beuken. Een mooie wandeling over duinen en door het bos in de omgeving van Garderen. De wandelroute heeft een lengte van circa 6 kilometer en is goed bewegwijzerd met rode bordjes. 

Het wordt al vrij snel duidelijk waarom de wandeling deze naam heeft. Het gaat op en neer, tussen de bomen door, het is spectaculair. De vogels fluiten voluit, ik zie een enkele narcis als heraut van de lente. 

Opeens is er een stukje spannend bos. De stammen dichter op elkaar, het is er donker. Takken kraken doordat ze langs elkaar schuren. Ik moet denken aan de film De Noorderlingen van Alex van Warmerdam. Daar komt de postbode ook regelmatig uit een dergelijk bos fietsen. In dat stukje bos staat een bankje. Heel theatraal.  

Een bruine kikker en een boomklever. Ik hoor veel vogels, maar het lukt me niet om ze (scherp) vast te leggen. Ze zijn te ver, te klein, te snel, te hoog. In dit bos schijnen ook zwijnen rond te lopen, ik zie ze vandaag niet. 

Ik wil hier zeker nog eens heen, in een ander jaargetijde. Bijvoorbeeld in de herfst. Dan zal het hier volstaan met paddenstoelen. Nu zijn er wel veel tonderzwammen. Wat zou het leuk zijn als een kunstenaar ze uitholt en er lichtjes in maakt die opladen door de zon. Leuk voor in de tuin maar ook in het bos.


Twee links van pagina's waarop de wandeling staat beschreven, inclusief mooie foto's en zwijnen:
Mareistverder.com
Wandeldingen.nl


Video die ik maakte van het eerste en tevens laatste deel van de wandeling: