Amsterdamse Waterleidingduinen

Graag zou ik nog eens een vos willen zien en daar schijn je goede kans op te hebben in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze heeft vier ingangen, en vandaag neem ik de enige ingang die ik nog niet eerder heb gehad, en dat is bij Zandvoort. Omdat de kans op een vos te zien het grootst is als je 's ochtends vroeg of eind van de middag komt, neem ik een hele vroege trein. Hierdoor betreed ik het gebied al om kwart voor 8.

Sint Jacobsvlinder

Ook al zijn er veel herten in de Waterleidingduinen, het blijft bijzonder om ze zo tegen te komen. Ze kijken me afwachtend aan, of huppelen voor me weg. 

Het landschap is er zo afwisselend. Bossen, open vlaktes met eenzame bomen, kanalen, stuifzand en meren.

aalscholver

grasmus

veldhondstong

grote beer (rups)

witte kwikstaart

vink

roodborsttapuit

vogelmelk (zuidewindlelie)

Ik kom langs het Vliegermonument. Dit monument staat hier ter herinnering aan het Halifax NA347 vliegtuig wat hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 13 april 1945 neerstortte. De gehele bemanning, in totaal 6 personen, vonden hier de dood. Ter herdenking zijn er deze prachtige oranje bloemen neergelegd.

Geen vossen gezien dit keer. Wel nog diverse vogelsoorten en zandhagedissen die ik niet heb kunnen vastleggen. Er lopen wel mensen met grote teletoeters speurend om zich heen te kijken maar de meesten lijken niet erg toeschietelijk om mogelijke vossenplekken te delen. Ook op internet doen mensen geheimzinnig over de plaatsen waar zij ze hebben gespot en vast kunnen leggen. Maar ooit ga ik ze vinden en dan vertel ik de locatie aan iedereen die het weten wil. Want mooie dingen moet je delen.