Beerschoten/Panbos

In het programma Zin in morgen wandelt Joris Linssen door een natuurgebied bij De Bilt, op landgoed Beerschoten. Met kronkelende vijvers, stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen vormt het een aantrekkelijk wandelgebied. Het aangrenzende Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken  waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter. Aan de rand van de stuifzandvlaktes in het Panbos ‘wandelen’ de bomen. De wind heeft het zand tussen de wortels weggestoven. 

Mijn wandeling begint bij het momenteel gesloten informatiecentrum Paviljoen Beerschoten. Daar bevindt zich het beeldenpark Jits Bakker. Op het bord bij de ingang staat: Jits was naast beeldhouwer ook kunstschilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus, frescoschilder en maker van sieraden. De beeldend kunstenaar uit De Bilt omarmde de renaissance-idealen die zijn geïnspireerd op de oudheid. Hij koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Zijn kunstwerken verwijzen naar de klassieke mythologie, muziek, dans, sport en zijn traumatische ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Olympiade dansers
Deze sculptuur verbeeldt het evenwicht tussen balletdansers.

Herinneringen; drie ouderen op een stoel. 

Tourrenners; verbeeldt de laatste loodjes naar de finishlijn

Elia en de Raven
Dit bronzen beeld geeft het verhaal uit het Oude Testament weer over de solitair levende profeet Elia, gekleed in ruige mantel, die over waarzeggende èn magische krachten om regen te maken beschikt.

Het Debat
Twee karakteristieke geleerden debatteren met open vizier over de best mogelijke oplossing of uitleg.

Aan de borst
Dit bronzen beeld geeft de innige verbondenheid aan tussen moeder en kind.

Adonis en Aphrodite
Aphrodite is in de Griekse mythologie de godin van de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Ze voelde zich zeer aangetrokken tot de aantrekkelijke jager Adonis, en dit was ook wederzijds. Aphrodite wilde dat hij het jagen zou nalaten en definitief bij haar zou blijven, en was bang hem te verliezen. Adonis kwam in de lente terug naar Aphrodite, maar elk jaar in de herfst keerde hij ongewild terug naar de wildernis/onderwereld.

Tederheid
De zachte ronde vormen van dit marmeren beeld benadrukken de boodschap van tederheid. 

Sundancer

Erotiek

Felices; toont het geluksmoment tussen moeder en kind, zijn vrouw en pasgeboren zoon stonden model

De parachutist; Remember September Arnhem '44
Over de oorlog zei Jits Bakker: "De gebeurtenissen van september 1944 staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Ook rondom mijn ouderlijk huis was het een bloedbad. Gewonden, rondvliegend puin, vallende granaten, bommen, die indruk draag je je hele leven met je mee".

De drie Gratiën
Drie zusters die talent en creativiteit aanmoedigen. Aglaia staat voor glans en schoonheid, Euphrosyne voor vreugde en Thalia voor opbloeiend geluk.

Ik loop verder het bos in. Ik kom bij de Goudvissenkom, de naam voor de visvijver uit de 18e eeuw. De bodem heeft een ondoorlaatbare laag gekregen waardoor het water er nu in blijft staan. Het is heerlijk rustig vandaag, helaas kom ik nét mensen tegen op het moment dat ik een specht probeer te fotograferen. Hij vliegt snel weg.

Het direct aan Beerschoten grenzende Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Hiervan resteert nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel van het gebied is begroeid met naaldbos. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. In één van deze dennen verblijft ’s winters een groep ransuilen.

Citroenvlinder

eén of andere wants

Niet de allermooiste of bijzonderste wandeling ik ooit heb gemaakt, maar wel lekker om er weer uit te zijn en het Vroege Vogel-gevoel in me op te roepen door me te richten op de schoonheid van de natuur.