Gaia/Levenstuinen

Met Broer en Schoonzus hebben Zus en ik afgesproken geen kadootjes maar dagjes uit te geven. En laat ik het nou heel leuk vinden om verrassingsdagjes te bedenken. Zus stuurt de bedenksels uit realistisch oogpunt soms een beetje bij en rijdt.

Vandaag nemen we Schoonzus mee en beginnen in Diepenveen. Daar lopen we een route over landgoed Keizersrande door het bos en door de uiterwaarden van de IJssel. 

Muskuskaasjeskruid

uiterwaarden IJssel

landgoed Keizersrande

We lunchen bij Hotel Gaia. Ik was hier twee keer eerder, het blijft een geweldige plek. Van binnen is het hotel een wirwar van stijlen, veel hippie, een beetje oosters, retro, industrieel, koloniaal en vooral heel knus en gezellig. De uitnodigende vitrine met huisgemaakte taarten. Het fijne terras met uitzicht over het landgoed. De keuken werkt zoveel mogelijk met verse, biologische seizoens- en streekproducten. 

Verschillende ruimtes van het hotel restaurant. Buiten staan de lange tafels opgesteld voor een huwelijksreceptie.

Wat ik zeg: een ge-wel-di-ge plek. 

We rijden naar Teuge. Ja, daar zit een (zweef)vliegveld. Maar ook de Levenstuinen van het Groot Honschoten. In 1993 kochten Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman de boerderij Het Groot Honschoten met daarbij 2 hectare maïs- en weideland. Door de jaren heen is het land getransformeerd in een bijzonder tuinencomplex, westerse Levenstuinen volgens het Zen principe. Met een graafmachine zijn de waterpartijen uitgegraven, windwallen rondom het terrein opgeworpen en heuvels gecreëerd. Door middel van uiteenlopende beplanting, tuinfollies, bouw- en kunstwerken is een bijzondere wereld vol westerse en oosterse symbolen gecreëerd.

Berenklauw

In de tuin zijn meerdere teksten van de hand van Charles terug te vinden. Niet helemaal mijn ding. Maar alle  verschillende zitjes in de tuin en de uiteenlopende beplanting vind ik wel prachtig en inspirerend. 

Boven: Oosterse karmozijnbes
Onder: Hertshooi

Boven: Lampenpoetser
Onder: Moerasaronskelk

Folly. De betekenis volgens Wikipedia: Een folly of follie is een niet-conventioneel gebouw of bouwwerk, dat ongeschikt is voor huisvesting of andere functies en uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel dient. De term folly is overgenomen uit het Engels waar het dwaasheid betekent. Boven in deze folly is een ruimte waarin een eerbetoon wordt gebracht aan de overleden medeoprichter Hans, en attributen uit diverse religies. 

Allium

Kornoelje (Cornus)

Japanse esdoorn

Kornoelje (Cornus)

glasobject Klaprozen van Truus Rothengatter

wensboom

Allium

Allium nigrum

Berenklauw

Witte pauw

Overblijvende ossentong

Gesprek met de twee oprichters Charles en Hans.

Het borrelt een beetje. Deze sfeer, deze planten wil ik ook wel allemaal. Maar ik heb de ruimte, het geld en de groene vingers niet. Realisme wint het van opborrelende creativiteit. 

Na afloop mag Broer aanschuiven. We eten Bij Maarten in 't Koetshuis. Een mooie setting, naast kasteel Cannenburgh in Vaassen, lekker en betaalbaar eten en een hele gezellige bediening. Een goede afsluiter van een geslaagde dag.