Tijdens een fietstochtje neem ik me voor meer in beweging te komen en te genieten van het moois in eigen land.
Ik geef het een naam: TIEL, toerist in eigen land. Tielen wordt een werkwoord.
Het kan een stuk fietsen zijn, een wandeling, maar ook een bezoek aan een museum, met de trein naar een stad, van alles.
Als je tips voor me hebt, als je plekken kent die voor jou bijzonder zijn, en die je mij ook gunt: geef ze aan me door

Hieronder foto's van die tiel-tochten. Als je op de foto klikt krijg je een beschrijving en meer foto's.
Op alle foto's kun je klikken voor een grotere weergave.
 

Voorlinden

Do Ho Suh is geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en wat het betekent om 'thuis' te zijn. Zijn vader maakt traditionele inkttekeningen gecombineerd met abstracte kunst. Zijn moeder probeerde de Koreaanse cultuur te behouden door het maken van traditionele kostuums. Do Ho Suh studeerde schilderkunst in Seoul, en verhuisde daarna naar Amerika om zijn studie voort te zetten. Later verbleef hij ook in Berlijn en tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Londen. Al deze verhuizingen wekten zijn interesse in hoe mensen zich verhouden tot de ruimten waarin ze leven, en in wat het betekent om 'thuis' te zijn.

Lees meer »

Erwin Olaf

Met mijn zus ga ik naar het Fotomuseum en het Gemeentemuseum naar Den Haag, voor de dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf. Ter ere van zijn 60-jarige verjaardag is er een grote overzichtstentoonstelling. Ik kende nog weinig werk van hem, eigenlijk alleen de portretserie Mind of Their Own, van kinderen met het Down-syndroom. 

Lees meer »

de Fundatie

En wederom een museumbezoekje met mijn zus. Dit keer naar de Fundatie in Zwolle. Gastcurator Hans den Hartog Jager brengt samen met het museum de vijftig belangrijkste, beste, invloedrijkste kunstwerken bij elkaar die in de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. 

Lees meer »

Wildrijk

Eigenlijk wilde ik naar het Hallerbos in België. Op internet werd ik lekker gemaakt met prachtige filmpjes van een bos vol wilde blauwe hyacinten, een gebied van 542 hectare groot. Ik krijg een tip van mijn zus, dat deze bloemen ook te zien zijn in een bos in Nederland, het Wildrijk in Sint Maartenvlotbrug (Noord-Holland). Vanwege omstandigheden besluit ik dit jaar niet naar België te gaan, maar naar Wildrijk. Vanaf het station van Schagen fiets ik in een half uur naar dit bos.

Lees meer »

Kunsthal KAdE

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit eerder in dit museum in mijn eigen stad was. Op hun website: Kunsthal KAdE biedt tentoonstellingen aan op het gebied van hedendaagse, moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Links van het museum is een winkel met kunstboeken en designartikelen, rechts is een café en de bibliotheek. Ik ging er heen voor de tentoonstelling 'A Balancing Act'. 

Lees meer »

Huis Doorn

De laatste Duitse keizer Wilhelm II werd als Frederik Wilhelm Victor Albert geboren in Potsdam op 27 januari 1859. In 1888 volgde Wilhelm II zijn vader op als keizer. Het verlies van de Eerste Wereldoorlog, die uitbrak op 1 augustus 1914 en werd beëindigd op 11 november 1918, betekende een grote verandering voor Wilhelm II. Hij vluchtte op aanraden van zijn militaire adviseurs naar het neutrale Nederland. Daar zou hij, eerst in Amerongen en later in Doorn, tot aan zijn dood als balling verblijven. De zeven kinderen en hun gezinnen bleven wonen en werken in Duitsland.  In Doorn hield Wilhelm II zich voornamelijk bezig met werken in zijn tuin, wandelingen door het park en het dorp met zijn echtgenote en honden, studie van archeologie en geschiedenis, het schrijven van zijn memoires en overleg met zijn adviseurs. Wilhelm II overleed in 1941 aan de gevolgen van longembolie. Hij werd op het terrein van Huis Doorn begraven, waar speciaal voor dit doel een klein mausoleum werd gebouwd. 

Lees meer »